Sunteți familiarizat cu terminologia și parametri SSD?

Vă vom ajuta să înțelegeți mai bine semnificația parametrului cel mai important pentru siguranța datelor dumneavoastră.
Acesta este un articol arhivat și care a fost publicat în trecut 13.02.2019. Este posibil ca unele informații să nu mai fie de actualitate în raport cu evoluția tehnologică actuală. Vă rugăm să ne contactați în cazul în care sunteți interesat.

Tipul de memorie flash NAND

SLC

SLC vine de la single-level-cell. Celula de memorie se bazează pe un tranzistor MOS cu “poartă plutitoare”. Poarta fie are sarcină stocată (0, programat) fie nu (1, șters). SSD-urile bazate pe memorie flash de tip SLC sunt cele mai de încredere, durabile, dar și cele mai scumpe SSD-uri. Apacer oferă o garanție de cinci ani (se aplică produselor ce au fost expediate după data de 1 Ianuarie 2019), sau până în momentul în care SSD-ul depășește 60 000 de ștergeri.

MLC and 3D TLC 

MLC înseamnă multi-level-cell. Poarta plutitoare stochează una din patru sarcini. Celula de memorie TLC (triple-level-cell) stochează sarcina în charge trap în locul unei porți plutitoare. Charge trap-ul stochează una din opt dimensiuni de sarcină. Apacer oferă aceeași garanție pentru produsele bazate pe MLC și 3D TLC, doi ani garanție (un an pentru o capacitate de 4GB sau mai puțin), sau până la data la care SSD-ul ajunge la 3 000 de ștergeri, pentru ambele tehnologii.

SLC-Lite

Tehnologia SLC-Lite folosește chip-uri MLC flash, însă firmware-ul fie stochează sarcină în poarta plutitoare, fie are o procedură diferită de cea pentru SLC. O astfel de strategie crește în mod semnificativ numărul de ștergeri și permite producătorului Apacer să ofere o garanție de trei ani sau până în momentul în care SSD-ul depăștete 20 000 de ștergeri.

Numărul de ștergeri este indicat de software-ul Apacer SMART prin parametrul Avg.erase Count.

Capacitate

Apacer folosește o convenție unde 1GB=1000MB. Sistemele de operare folosesc convenția în care 1GB=1024MB. De exemplu, fișa cu date a 64GB MLC mSATA din seria SM210-300 menționează un număr total de biți de 64 023 257 088 și o capacitate de 64GB. Sistemul de operare va afișa o capacitate de 64 023 257 088/1024^3=59,63GB. Capacitatea utilizabilă va fi mai mică, deoarece o porțiune mică din capacitate este folosită de sistemul de fișiere. NTFS consumă 66,31MiB, EXT4 folosește 1,24GiB iar XFS numai 29,92MiB.

SSD-urile pe bază de SLC flash sunt disponibile cu o capacitate de până la 240GB, SSD-urile SLC-Lite oferă o capacitate de până la 256GB iar SSD-urile flash MLC merg până la 2TB.

Viteză

Acest parametru este util numai pentru comparația dintre SSD-uri diferite. Performanța reală va depinde întotdeauna de structura datelor scrise pe sau citite din SSD. Ca regulă, viteza de citire / scriere este importantă pentru un sistem cu multe fișiere mici. Acest parametru este definit ca operațiune de intrare/ieșire pe secundă (IOPS). În timpul testului se folosesc fișiere de 4KB. Pentru stocarea fișierelor mai mari, cum ar fi filmele, accesul la citire/scriere susținută (secvențială) este mult mai importantă. În timpul testelor se folosesc fișiere de 1GB.

Rezistență

Acest parametru definește cantitatea de date ce poate fi scrisă pe SSD. Valoarea este exprimată în TBW (terabytes scriși), unde 1TB=1 000GB sau în DWPD (scrieri pe zi) indicând de câte ori pe zi poate utilizatorul rescrie întreaga capacitate a SSD-ului, pe parcursul perioadei de garanție. Estimarea este conformă cu JEDEC JESD-219, sarcina de lucru de rezistență de date aleatorii cu distribuție a mărimii încărcăturii utile. Rezistența reală depinde întotdeauna de structura datelor scrise pe sau citite din SSD. Se recomandă utilizarea SSDWidget de la Apacer, care oferă informații cu privire la starea SSD-ului și valorile atributelor SMART. Pentru mai multe informații cu privire la SSDWidget, vă rugăm consultați manualul de utilizare.

Rezistență vs. Numărul de ștergeri

O analiză simplă duce la rezultatul conform căruia Rezistența = Numărul mediu de ștergeri*Capacitate. Haideți să verificăm această teorie pentru SSD-ul 64GB SM210-25 MLC. Rezistență=3 000*64GB=192TB. Însă fișa de date menționează 142TB. Această discrepanță se datorează faptului că acea cantitate reală de date scrisă fizic în flash este mai mare decât cantitatea pe care sistemul de operare intenționează să o scrie, datorită Amplificării Scrierii (WA).

WA= Datele scrise în memoria flash / Datele scrise de către sistemul de operare.

Pentru SSD-ul nostru de 64GB, dacă gazda scrie 142TB de date cu numărul mediu de ștergeri = 3 000, atunci WA=192/142=1.352.

Pentru sarcina reală:
Datele scrise în memoria flash = Numărul mediu de ștergeri*Capacitatea
Datele scrise de gazdă = Total sectoare de scris * Octeți pe sector
Număr mediu de ștergeri: parametrul SMART 164
Capacitate: 64GB (din fișa de date)
Total sectoare de scris: parametrul SMART 241
Octeți pe sector =512 (din fișa de date)

Revizie SATA

Specificația serial ATA este gestionată de către Organizația Internațională Serial ATA (SATA-IO). SSD-urile Apacer se conformează reviziei 3.2 sau 3.1 (6 Gb/s). SSD-urile sunt compatibile cu interfețele SATA 2.x (3Gb/s) și SATA 1.x (1.5Gb/s).

SMART

SMART este o abreviere pentru Tehnologie de auto-monitorizare, analiză și raportare. Firmware-ul monitorizează parametrii importanți ai SSD-ului pentru a lua măsuri proactive pentru a preveni eșecul. Explicația celor mai importante atribute este redată mai jos.

166, număr total de blocuri defecte ulterioare
În mod normal numărul de blocuri defecte ulterioare va crește semnificativ numai atunci când numărul de ștergeri se apropie de sau depășește numărul maxim de ștergeri, 3000 (MLC, TLC), 20 000 (SLC-Lite) sau 60 000 (SLC). În cazul în care numărul de ștergeri este mai mic decât limita maximă, iar numărul de blocuri defectuoase noi crește, aceasta este o situație anormală. Creați o copie de siguranță a datelor imediat.

166, număr total de blocuri defecte ulterioare, 192, Numărul pierderilor de putere neașteptate
În cazul în care Numărul total de blocuri defecte ulterioare crește atunci când crește Numărul pierderilor de putere neașteptate, vă recomandăm să vă asigurați că evitați apariția pierderilor de putere.

231, Durata de viață rămasă
Valoare în procent, 100% înseamnă SSD nou, 5% - avertisment, trebuie să vă înlocuiți SSD-ul. Pentru SSD-urile care nu oferă această informație, se poate folosi atributul 164, număr mediu de ștergeri, pentru a calcula durata de viață rămasă.

Durată de viață rămasă = (1 - număr mediu de ștergeri/număr maxim de ștergeri) x 100, Număr maxim de ștergeri = 3000 (MLC, 3D TLC), 20 000 (SLC-Lite sau 60 000 (SLC).

167, Modul de protecție al SSD-ului
• 0: R/W – statut normal
• 3: Numai citire
• 7: Apare atunci când blocurile libere sunt insuficiente sau atunci când apare un număr excesiv de blocuri defecte ulterioare

SSD-ul protejează datele scrise implementând modul “numai citire”, pentru a evita coruperea datelor în cazul în care numărul mediu de ștergeri depășește ciclurile PE permise sau în cazul în care apare un eveniment neobișnuit de tip “numai citire”.

171, Număr eșecuri program, 172, Număr eșecuri ștergere
Acești parametrii trebuie să fie întotdeauna 0, în caz contrar trebuie să vă înlocuiți SSD-ul.

168, Număr erori SATA PHY
Indică probleme de comunicare prin interfața SATA.

194, Temperatură
Temperatura trebuie să fie mai mică decât temperatura maximă admisă. Senzorul măsoară temperatura la punctul definit de pe SSD PCB astfel încât valoarea măsurată să fie apropiată de temperatura ambientală.

Gestionarea penelor de curent

SSD-ul conține un sistem de supraveghere a tensiunii de alimentare. În cazul în care tensiunea scade sub pragul predefinit, controlerul SSD-ului va rula metadatele urgente să scrie în flash pentru reconstrucția ulterioară a tabelului de cartografiere. Această operațiune necesită câteva milisecunde pentru finalizare. Deși în majoritatea cazurilor acest lucru este puțin probabil să se întâmple, e posibil ca cache-ul DRAM de scriere al SSD-urilor să fie afectat în cazul în care are loc o pană de curent bruscă, înainte ca datele stocate să fie trimise în flash.

Pentru a crește imunitatea împotriva pierderilor de date ce au loc în timpul penelor de curent, Apacer utilizează tehnologia CorePower. SSD-ul conține o bancă de condensatoare cu tantal care furnizează energie pe perioada de timp necesară pentru a trimite datele stocate în DRAM și metadatele esențiale în flash.

Repaosul dispozitivului

SSD-urile în modul de reapos DevSleep consumă mai puțin de 5mW. DevSleep folosește un nou semnal (DEVSLP). Atunci când gazda afirmă semnalul DEVSLP, dispozitivul intră în mode-ul DevSleep pe toată perioada în care gazda afirmă semnalul DEVSLP. Atunci când gazda neagă semnalul DEVSLP, dispozitivul revine din starea DevSleep în maximum 20ms. Pentru SSD-ul 2.5”, semnalul DEVSLP este conectat la pin-ul P3 pe conectorul de alimentare SATA. Dacă P3=3.3V SSD intră în mode-ul DevSleep, SSD-urile mSATA folosesc pinul 44, SSD-urile M.2 folosesc pinul 38.

Ștergerea securizată ATA

Definită în specificațiile ATA, ștergerea securizată permite dispozitivelor de stocare să șteargă toate datele stocate de către utilizator. Procesul de ștergere rulează la nivel de firmware. Cea mai convenabilă metodă de a face acest lucru este folosind SSDWidget de la Apacer.

TRIM

Comanda permite sistemului de operare să informeze controlerul SSD care blocuri conțin date invalide, majoritatea fiind cauzate de fișierele șterse din sistemul de operare. Suportul TRIM este important pentru menținerea vitezei de scriere a SSD-ului. Toate SSD-urile și sistemele de operare moderne suportă TRIM. Puteți obține mai multe informații privind modul în care funcționează TRIM de pe Wikipedia.

Pentru mai multe informații privind produsele APACER, vă rugăm nu ezitați să ne contactați la  apacer@soselectronic.com

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Produse suplimentare


APM032GMFFN-5DTM1W APACER  
APM032GMFFN-5DTM1W

Industrial mSATA (MO-300) SSD 32GB SATA 3.1 SLC-Lite -40...85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 306938
Producător: APACER
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

APM032GNEAN-5ETM1W APACER  
APM032GNEAN-5ETM1W

Industrial mSATA (MO-300B) SSD 32GB SATA 3.1 MLC -40...85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 306928
Producător: APACER
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

APM2T42SM22032GTN-5ETMW APACER  
APM2T42SM22032GTN-5ETMW

Industrial M.2 2242 SSD 32GB SATA 3.1 MLC -40...85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 306799
Producător: APACER
Marfuri excluse din oferta stoc

APM2T80SM21032GFS-5BTMGW APACER  
APM2T80SM21032GFS-5BTMGW

Industrial M.2 2280 SSD 32GB SATA 3.2 MLC -40...85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 306796
Producător: APACER
NRND
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

APSDM032GAETN-5ETMGW APACER  
APSDM032GAETN-5ETMGW

Industrial Disk Module 32GB SATA 3.1 MLC -40…85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 307099
Producător: APACER
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

APM032GN1AN-GTW (81.1MEL2.GK040BB) APACER  
APM032GN1AN-GTW (81.1MEL2.GK040BB)

Industrial mSATA (MO-300B) SSD 32GB SATA 3.1 SLC -40…85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 232856
Producător: APACER
pe stoc 10 buc.
1 buc.+
3 buc.+
11 buc.+
116,00 RON
110,00 RON
103,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

APM064GMFFN-5BTM1W APACER  
APM064GMFFN-5BTM1W

Industrial mSATA (MO-300) SSD 64GB SATA 3.1 MLC -40...85°C

Unitǎți semiconductoare

Comanda nr.: 305955
Producător: APACER
NRND
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ
Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal

Necesare Doar cele selectate Acceptă toate cookie-urile