Comutatoarele basculante nu oferă prea mult spațiu pe care să scrii informații. Și cu toate acestea, putem găsi destul de multe acolo. Așadar, haideți să citim împreună ce ne scrie Marquardt. Nu durează mult și merită citit.

A. Logo Marquardt

B. Seria Marquardt

C. Evaluarea tensiunii în curent alternativ (AC)

Valorile de referință pentru energia electrică, i.e. sarcinile electrice maxime permisibile în funcționare continuă, sunt specificate pentru respectiva serie de comutatoare. Majoritatea comutatoarelor Marquardt sunt adecvate pentru sarcina rezistenței omice și sarcina motorului. În specificația puterii de referință ce folosește notația cu paranteze , e.g. 16 (4) A 250 V AC, valoarea din fața parantezelor indică valoarea curentului de oprire, iar valoarea din paranteze indică valoarea nominală a curentului motorului.

G. Evaluarea tensiunii în curent alternativ (AC) (SUA, Canada)

La comutatoarele care sunt în plus aprobate de autorități de testare din SUA (UL) și Canada (CSA), valorile corespunzătoare standardelor Nord Americane sunt listate suplimentar. Puterea motoarelor poate fi afișată și sub formă de CP (Cai Putere), valori ce se conformează convențiilor din America de Nord. Din punct de vedere mecanic, un cal putere (1CP) este egal cu o greutate de 33,000 pounds mișcată 1 picior într-un 1 minut (or 33,000ft-lb/min). Un cal putere (1CP) este, de asemenea, egal cu 746 wați de putere electrică.

Un motor AC are un consum de șase ori mai mare atunci când este pornit prima dată, față de un motor care funcționează. În cazul în care se oferă o evaluare în cai putere, aceasta indică faptul că acel comutator poate fi folosit pe sarcini ale motorului evaluate la respectiva valoare în cai putere. În cazul în care nu se oferă nicio evaluare în cai putere, comutatoarele se testează la o sarcină inductivă/nu în cai putere, de 75% din factorul de putere.

I. Șocul de curent la anclanşare

Vârfurile de curenți capacitivi pot apărea în principal la comutarea dispozitivelor cu unități de alimentare (e.g. calculatoare, printere, faxuri, etc.). Durata acestor curenți este, de obicei, < 10 ms. Condițiile de testare cu circuit special de testare sunt definite în EN 61058-1 sau IEC 61058-1. Valorile posibililor curenți capacitivi de pornire sunt disponibile pentru majoritatea comutatoarelor de aplicații. Acestea sunt marcate cu specificația curentului continuu și a curentului maxim de pornire, precum și tensiunea, e.g. 5/100 A 250 V AC. Instrucțiunea pentru curentul inductiv de pornire este de 6 ori valoarea specificată a curentului motorului, descrisă în paranteze (e.g. 24 A la 12(4) A). Un exemplu de valoare mare a șocului de curent la anclașare este becul, care, atunci când este pornit, poate trage până la de 20 sau mai multe ori curentul său normal de funcționare.

Evaluarea tensiunii în curent continuu (DC)
Dat fiind faptul că plaja sarcinilor în DC este foarte mare și extensivă și depinde foarte mult și de aplicație, pentru majoritatea seriilor nu se vor specifica valori DC. Ca regulă, când vorbim despre curenți mici, se poate presupune că valorile specificate ale curentului alternativ (AC) corespund valorilor în curent continuu, atunci când durata de viață este redusă cu o treime. Această "regulă" prevede faptul că cel mai mare amperaj de pe comutator ar trebui să aibă o performanță satisfăcătoare până la 30 de volți DC. De exemplu, un comutator evaluat la 10A 250VAC, va avea probabil o performanță satisfăcătoare la 10 amperi, până la 30 VDC.

În seriile cu tensiune DC specificată, curentul specificat face întotdeauna referire la o sarcină omică. În cazul în care sunt disponibile sarcini inductive sau capacitive, aplicația trebuie verificată prin teste cu sarcina originală.

D. Aprobări

Aproape toate comutatoarele Marquardt au fost testate în conformitate cu EN 61058-1 sau IEC 61058-1 și proiectate pentru condițiile de funcționare prevăzute în acestea, cu excepția cazului în care se specifică altceva. Acestea poartă semnul de certificare europeană pentru omologare ENEC. Aprobările pentru SUA și Canada sunt acordate în conformitate cu UL 61058.

Aprobări:
ENEC – Europa (https://www.enec.com/members.php?s=2)
UL – SUA
CSA – Canada

Mai multe comutatoare din portofoliul de produse Marquardt se conformează Standardului pentru aplicații de uz casnic IEC/EN 60335-1:2001/2002, capitolul 30. Aceste comutatoare se identifică prin litera “G” în specificații sau schițe și pe eticheta celei mai mici unități de ambalare. Materialele folosite aici se conformează valorilor pentru indexul de inflamabilitate glow-wire-flammability index (GWFI) și temperatura de aprindere glow-wire-ignition-temperature (GWIT) solicitate de standard.

E. Frecvența de comutare

Pentru comutatoarele a căror număr de acționări va depăși probabil 2 000 de acționări pe an, autoritățile de testare recomandă o durată de viață de > 50 000 de cicluri de comutare. Majoritatea comutatoarelor Marquardt îndeplinesc aceste cerințe și sunt marcate cu simbolul 5E4 (50 000 de cicluri de comutare) ca specificație suplimentară în datele de clasificare. Comutatoarele fără specificații privind ciclurile de comutare în datele de clasificare sunt aprobate pentru o frecvență de comutare de 10 000 de cicluri. Aceste date fac referire la sarcina care este tipică pentru și descrisă în standardul IEC61058-1.

Durata de viață
Rezistența mecanică reprezintă numărul de posibile cicluri de comutare fără încărcarea electrică a contacților, în timp ce rezistența electrică se determină folosind puterea electrică prescrisă a contacților. Cu cât este mai mică sarcina electrică, cu atât mai apropiată va fi rezistența electrică de rezistența mecanică, atunci când comutatorul este folosit într-o aplicație.

F. Temperatura ambientală 

Desemnarea temperaturii ambientale admise cu e.g. T 85 înseamnă că respectivul comutator poate fi folosit într-o temperatură ambientală maximă de 85 °C conform criteriilor de testare ale standardelor europene de siguranță (EN 61058 sau IEC 61058-1). Identificarea T85/55 indică faptul că partea terminală a comutatorului este adecvată pentru o temperatură ambientală de 85 °C, în timp ce piesa de acționare (e.g. brațul basculant) poate suporta o temperatură ambientală de 55 °C conform prevederilor standardului. Folosirea comutatoarelor în afara plajei de temperatură permisibilă și într-o atmosferă foarte umedă sau corozivă poate afecta capacitățile acestora de funcționare. Pentru comutatoarele cu aprobare UL, temperaturile ambientale se determină prin RTI-ul (Indexul de Temperatură Relativă) materialelor utilizate. În general, temperatura ambientală permisibilă a poliamidelor este de 65 °C.

H. Cod clasificare UL: R87

Distanța de contact
Majoritatea comutatoarelor Marquardt pentru aplicații și anumite comutatoare cu acțiune instantanee au o distanță de contact care permite deconectarea totală de la rețeaua de alimentare. Distanțele de deschidere depășesc chiar și 3 mm în majoritatea cazurilor. Comutatoarele care nu sunt adecvate pentru deconectare completă sunt marcate cu simbolul μ. Standardul pentru comutatoare IEC 61058-1 solicită o distanță de contact de > 1.5 mm, Standardul pentru aplicații de uz casnic EN60335 < 3 mm în funcție de aplicații, pentru deconectarea totală de la rețeaua de alimentare. În variantele de comutatoare cu < 3 mm, corpurile de testare identifică de obicei ștecherul de rețea sau un dispozitiv de deconectare în instalație ca deconectare de la rețeaua de alimentare.
µ = micro-decalaj (<3mm) aprobat.

În cazul în care există un spațiu mai mic de 3mm între contacții comutatorului în poziție deschisă, e posibil să se acorde aprobarea unui micro-decalaj (µ). Acest marcaj indică faptul că acel comutator are o aprobare generală, cu condiția ca un alt dispozitiv, cum ar fi un cablu și un ștecher, să ofere un mijloc alternativ de deconectare de la sursa principală de alimentare.

Noi avem în jur de 50 de produse diferite de la Marquardt.  Dacă găsiți la SOS electronic ceva despre comutatoarele basculante (sau altele) și nu înțelegeți despre ce este vorba, vă rugăm să ne informați.

Așteptăm mesajele dumneavoastră la info@soselectronic.ro Dacă nu primim nimic, înseamnă că știți tot ce e de știut :)