3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre USB-C

Începând cu toamna anului 2024, conform regulamentului Parlamentului European, telefoanele mobile, tabletele și alte dispozitive portabile vor utiliza un singur tip de conector pentru încărcarea bateriilor. Parametrii săi de bază sunt forma, viteza și puterea. Ce avantaje va aduce conectorul USB-C? (Timp de lectură: 5 minute)

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre USB-C

Dat fiind faptul că subiectul conectorilor USB-C este în continuare de mare actualitate, am actualizat articolul nostru mai vechi, la care am adăugat câteva informații curente despre subiectul încărcării și transferului de date în dispozitivele inteligente de astăzi.  

În ultimele săptămâni, lansarea noii serii iPhone 15 a Apple a fost, de asemenea, un subiect de discuție, deoarece compania și-a înlocuit propriul port "Lightning" cu un conector de încărcare USB-C. Așadar, brandul iPhone s-a alăturat tuturor celorlalte smartphone-uri, computere, tablete, camere și căști moderne care au un port standardizat pentru încărcarea bateriilor și comunicarea cu mediul înconjurător. 


De la micro-USB la USB-C 

Începând cu 2009, conform Regulamentului IP/09/1049, toate telefoanele mobile aveau să utilizeze un conector microUSB pentru încărcarea bateriilor și pentru comunicarea datelor. Pe baza acestui regulament, un număr mare de conectori diferiți au fost înlocuiți cu un conector micro-USB unic, reducând semnificativ deșeurile electronice la nivel mondial. În epoca actuală a smartphone-urilor și tabletelor rapide, consumatoare de energie, cu capacități de încărcare rapidă a bateriei, conectorul micro-USB nu mai satisface aceste nevoi. 

 

Prin urmare, a fost introdus un nou regulament EP, care prevede că, începând cu toamna anului 2024, conectorul USB Type C va deveni conectorul de încărcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele din UE. Un conector standardizat unificat înseamnă că nu vom mai avea nevoie cabluri diferite pentru dispozitive diferite. Scopul este de a facilita utilizarea de către consumatori a dispozitivelor inteligente, de a reduce deșeurile electronice și de a modela maniera în care producătorii vor crea noi produse în viitor.

3 Forma, designul și caracteristicile mecanice ale conectorului USB-C.

Conectorul USB-C, uneori denumit și conectorul USB Type-C (grad, nu protocol), depășește toate celelalte tipuri de conectori USB utilizați în prezent în ceea ce privește viteza de transfer a datelor, fiind, în același timp, mai mic decât, de exemplu, conectorul USB-A. 

USB-C reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de standardele USB anterioare. Are o formă ovală, alungită, și este proiectat să fie reversibil și simetric, ceea ce înseamnă că poți conecta cu ușurință cablul din prima. 

În mod standard, conectorul USB-C are 24 pini (de exemplu, conectorul USB-C 217B-AG01 de la Attend), dar poate avea, de asemenea, și 16 pini (pentru dispozitivele utilizate ca USB 2.0, de exemplu, USB4110-GF-A de la GCT) sau chiar doar 6 pini, atunci când este utilizat exclusiv pentru alimentare, ca în cazul conectorului USB4125-GF-A de la marca GCT, prezent în gama noastră de produse.

 

Caracteristicile cheie ale USB-C:

  • Dimensiuni mici, simetrie,
  • Durabilitate, cu o durată de viață tipică de 10.000 de cicluri,
  • Capacitatea de a transmite energie între 100W și 240W pentru încărcare,
  • Suport pentru diferite protocoale, inclusiv DisplayPort, PCI Express și Ethernet.

2. Viteza de comunicare cu conectorii USB-C.

Pentru mai multă claritate, să reținem că USB-C este un tip de conector, iar USB 1.0 până la USB 3.2 reprezintă viteza și metodele de comunicare.  

De aici am trece, în mod normal, la caracteristicile comunicării cu tehnologia USB și specificațiile sale, dar acesta ar fi subiectul unui articol separat. Dacă dorești, totuși, să afli mai multe despre metoda de comunicare USB, ca punct de plecare îți recomandăm această resursă: eXtensible Host Controller Interface (xHCI). 

"Este, de asemenea, important să reținem că în comunicarea USB există și retrocompatibilitate. Dacă dispozitivul nostru acceptă comunicarea cu o anumită versiune USB, cum ar fi USB 3.1, acesta poate suporta și versiuni mai vechi, cum ar fi USB 2.0 sau chiar USB 1.x", explică František Ďuríšek.

 

Prezentarea generală a versiunilor și vitezelor USB: 

  • USB 1.0: 1,5 Mbps (viteză redusă, Half Duplex)
  • USB 1.1: 12 Mbps (viteză maximă, Half Duplex)
  • USB 2.0: 480 Mbps (viteză mare, Half Duplex)
  • USB 3.0: USB 3.2 Gen 1, 5 Gbps (SuperSpeed, Full Duplex)
  • USB 3.1: USB 3.2 Gen 2, 10 Gbps (SuperSpeed, Full Duplex)
  • USB 3.2: USB 3.2 Gen 2 x 2, 20 Gbps (SuperSpeed, Full Duplex)
  • USB 4: Până la 80 Gbps (comunicare multi-protocol, Thunderbolt 3)

obr1916_pe218724a756d.jpg

3. Alimentare prin conectori USB-C.

Conectorul Micro USB era limitat la furnizarea unei puteri de până la 15W (5V, 3A), care nu mai este suficientă pentru dispozitivele moderne cu cerințe tot mai mari de transfer de putere. 

Acest lucru a creat spațiu pentru apariția standardului USB PD, sau mai exact a standardelor, PD 1.0 până la PD 3.1. 

Alimentare prin USB 

Conectorul USB-C cu tehnologia Power Delivery (PD) oferă opțiuni de alimentare îmbunătățite în comparație cu conectorul Micro USB, cu capacitatea de a furniza sau primi energie de la un dispozitiv. 

„Dispozitivele cu suport PD pot transfera eficient puterea în ambele direcții.

Cu toate acestea, este important să reținem că nu toate cablurile sau dispozitivele USB-C suportă toate avantajele specificațiilor. Prin urmare, este întotdeauna necesar să citim specificațiile produsului înainte de a face o achiziție", continuă František Ďuríšek. 

Prezentarea generală a standardelor USB PD 

În tabelele următoarele puteți găsi o prezentare generală a specificațiilor pentru tipurile individuale de USB PD. 

 

Tabelul opțiunilor pentru USB power delivery 1.0

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre USB-C

Tabelul opțiunilor pentru USB power delivery 2.0/3.0

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre USB-C

Tabelul opțiunilor pentru USB power delivery 3.1 

USB PD 3.1 are toate caracteristicile proprii USB PD 3.0 și, în plus, oferă niveluri suplimentare de tensiune. Acesta a extins opțiunile pentru protocolul PD, oferind astfel, o gamă mai largă de posibilități pentru sursele de alimentare.

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre USB-C

„Atunci când alegeți un cablu cu conectori USB-C, acordați o atenție deosebită parametrilor care vă interesează, cum ar fi transferul de putere“, specifică autorul articolului.  

 

Un ultim sfat: Pentru a preveni confuzia atunci când utilizezi cabluri cu caracteristici diferite, le poți eticheta, de exemplu, cu etichete sau benzi colorate. Dacă ai nevoie de o soluție sistematică, îți oferim produsele de marcare a cablurilor din gama noastră de produse. 

USB-C – un standard de conexiune cu o poziție bine consolidată pe piață 

Aceștia au fost cei trei parametri de bază și cele mai semnificative avantaje ale utilizării conectorului USB-C (Universal Serial Bus / Magistrală Serială Universală) pentru alimentarea cu energie și transferul de date în dispozitivele inteligente contemporane. Este un conector de succes, fiabil și cu caracteristici unice, la un preț accesibil.  

"Când te uiți la conectorul USB-C, îți dai seama că acest conector discret poate fi utilizat în tot felul de scopuri, de la simpla încărcare a bateriei la transferul rapid de date pentru diverse dispozitive inteligente, precum telefoane mobile, monitoare, laptopuri și multe altele", conchide František Ďuríšek.  

Conectorul USB-C este în prezent unul dintre cei mai populari conectori de pe piață, nu numai datorită formei, vitezei sau transferului incredibil de putere, dar în principal pentru compatibilitatea sa universală cu diverse dispozitive portabile.  

Alege din gama noastră de conectori USB-C sau cabluri USB de la diverși producători. 


Dacă ești interesat de mai multe informații sau sfaturi tehnice la alegerea unui produs sau dacă ai orice alte întrebări sau solicitări, nu ezita să ne contactezi, suntem aici pentru a te ajuta.

* Datele marcate cu asterisc (*) sunt obligatorii.

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Principalele produse


217B-AG01 ATTEND  
217B-AG01

Conector USB 3.1 C tată 24P SMD/THT unghiular

Conectori USB şi FireWire

Comanda nr.: 200543
Producător: ATTEND
pe stoc 401 buc.
1 buc.+
2 buc.+
10 buc.+
50 buc.+
200 buc.+
9,90 RON
8,96 RON
7,96 RON
7,31 RON
6,82 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

217B-BC02 ATTEND  
217B-BC02

Conector USB 3.1 C mamă 24P SMD unghiular 2 rânduri

Conectori USB şi FireWire

Comanda nr.: 335903
Producător: ATTEND
pe stoc 580 buc.
3 buc.+
6 buc.+
20 buc.+
100 buc.+
500 buc.+
4,52 RON
4,37 RON
3,97 RON
3,64 RON
3,30 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB4110-GF-A GCT  
USB4110-GF-A

Conector USB-C C mamă 16P Charging+USB2.0 SMD unghiular

Conectori USB şi FireWire

Comanda nr.: 370319
Producător: GCT
pe stoc 260 buc.
3 buc.+
6 buc.+
20 buc.+
100 buc.+
500 buc.+
4,82 RON
4,66 RON
4,23 RON
3,88 RON
3,52 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB4105-GF-A GCT  
USB4105-GF-A

Conector USB-C 2.0 C mamă 16P+8Dummy SMD unghiular

Conectori USB şi FireWire

Comanda nr.: 362006
Producător: GCT
pe stoc 732 buc.
2 buc.+
4 buc.+
10 buc.+
50 buc.+
200 buc.+
7,02 RON
6,77 RON
6,22 RON
5,72 RON
5,32 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB4125-GF-A GCT  
USB4125-GF-A

Conector USB-C mamă 6P chcrging only SMD unghiular

Conectori USB şi FireWire

Comanda nr.: 370328
Producător: GCT
pe stoc 770 buc.
5 buc.+
10 buc.+
50 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
2,37 RON
2,29 RON
2,04 RON
1,89 RON
1,72 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB3.0 OTG 0,2m VARIOUS  
USB3.0 OTG 0,2m

Cablu, USB-A Femelă / USB-C Tată 5Gbit / s 15W 0,2m

Cordoane USB pentru computer

Comanda nr.: 224729
Producător: VARIOUS
pe stoc 5 buc.
1 buc.+
2 buc.+
10 buc.+
60 buc.+
32,50 RON
30,20 RON
27,60 RON
25,50 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB-C 0,5m VARIOUS  
USB-C 0,5m

Sync & Charge Super Speed Cable USB-C 3.2 Gen 1 M/M 5Gbit/s 20V/3A 0,5m

Cordoane USB pentru computer

Comanda nr.: 213209
Producător: VARIOUS
pe stoc 3 buc.
1 buc.+
2 buc.+
20 buc.+
60 buc.+
29,70 RON
27,60 RON
24,10 RON
23,20 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB-C 0,5m VARIOUS  
USB-C 0,5m

Sync & Charge Super Speed Cable USB-C 3.2 Gen 1 M/M 5Gbit/s 20V/3A 0,5m

Cordoane USB pentru computer

Comanda nr.: 213209
Producător: VARIOUS
pe stoc 3 buc.
1 buc.+
2 buc.+
20 buc.+
60 buc.+
29,70 RON
27,60 RON
24,10 RON
23,20 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB-C/A 0,5m VARIOUS  
USB-C/A 0,5m

Cable USB 3.0 USB-A/USB-C 5Gbit/s 4,5W 0,5m

Cordoane USB pentru computer

Comanda nr.: 213428
Producător: VARIOUS
pe stoc 3 buc.
1 buc.+
2 buc.+
10 buc.+
60 buc.+
30,70 RON
28,50 RON
26,10 RON
24,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

USB C/MICRO 0,2m VARIOUS  
USB C/MICRO 0,2m

Cable USB Micro to USB-C 0,2m

Cordoane USB pentru computer

Comanda nr.: 224731
Producător: VARIOUS
pe stoc 9 buc.
1 buc.+
5 buc.+
20 buc.+
100 buc.+
22,10 RON
19,70 RON
18,30 RON
16,60 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal

Necesare Doar cele selectate Acceptă toate cookie-urile