UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

Sunteți din când în când nesigur dacă folosiți corect acronimele pentru cablurile de date folosite cu preponderență pentru Ethernet? UTP vs FTP, STP vs FTP. Haideți să aruncăm un ochi la diferențele dintre ele.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
În prezent știm că dacă în urmă cu 20-30 de ani o persoană ar fi anticipat că Internetul va deveni extrem de important, acea persoană ar fi avut perfectă dreptate.

Cu toate acestea, s-ar părea că doar puține persoane și-au dat seama că Internetul va avea un impact atât de mare asupra industriei și sectorului privat.

În cazul aplicațiilor industriale, tehnologia actuală "Single Pair Ethernet" (SPE), care se bucură de o evoluție constantă, este chiar mai avantajoasă. Acest lucru se datorează în principal simplificării procesului de instalare și economiilor semnificative de spațiu și costuri aferente cablurilor.

În pofida expansiunii tehnologiilor fără fir, instalațiile cablate oferă în continuare avantaje, și rămân baza comunicațiilor de date, în special în industrie.

Cablurile de date pot fi fabricate atât din conductori solizi, precum și din conductori torsadați. Cablurile cu miez solid sunt în mod deosebit adecvate pentru instalații fixe. Cablurile cu o construcție torsadată sunt mult mai flexibile, fiind, așadar, adecvate pentru instalații flexibile, fabricarea cablurilor de conexiune și altele asemenea. 

Datorită faptului că utilizăm Internetul atât acasă cât și la muncă, probabil toată lumea a auzit cel puțin acronimele utilizate pentru cabluri, cum ar fi UTP sau FTP. Cu toate acestea, de multe ori folosim același acronim pentru a face referire la cabluri destul de diferite, lucru pe care îl întâlnim în mod deosebit în diferite articole, pe bloguri, discuții pe Internet și în alte locuri.

Haideți să facem o scurtă recapitulare a înțelesului și diferențelor dintre diferitele tipuri de cabluri, conform definiției din ISO/IEC 11801:200. Cu siguranță ne vor ajuta o explicație a nomenclaturii, precum și un tabel clar.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

U/UTP 

Un cablu fără ecranare (neecranat), doar cu perechi torsadate (Twisted Pair - TP).

Este un cablu neecranat comun, denumit cablu UTP. De asemenea, este cea mai simplă versiune a unui cablu cu perechi torsadate. Dezavantajul său este, bineînțeles, rezistența mai redusă la interferențe externe, precum și un nivel mai ridicat de auto-radiație a cablului în raport cu mediul înconjurător.

Această versiune a cablului este, totuși, o soluție suficient de bună în multe aplicații, însă privind în perspectivă, este mai sigur să folosim cabluri cu o formă de ecranare pentru instalațiile mai noi, în special dat fiind faptul că diferența de preț între U/UTP și F/UTP este în prezent foarte mică.

F/UTP (FTP) 

Cablu complet ecranat prin folie conductivă (Folie - F), cu perechi torsadate neecranate (UTP). Acest cablu este foarte similar cablului UTP simplu, sigura diferență fiind folia suplimentară, în general din aluminiu, amplasată sub învelișul principal din plastic al cablului.

O altă denumire comun întâlnită a acestui cablu este cablul FTP. Aceste cabluri se întâlnesc frecvent în aplicațiile 10GBaseT. Atunci când comparăm FTP și UTP, F/UTP (i.e., FTP) este cu siguranță învingătorul, deoarece cablul U/UTP nu are niciun fel de ecranare.

După cum am menționat deja, diferența de preț între acestea este foarte mică. Așadar, cu excepția cazului în care aveți nevoie de kilometri de cabluri, versiunea F/UTP (FTP) este, cu siguranță, opțiunea mai bună. Deși funcția primară a foliei de ecranare este cea electrică, adică ecranarea, un avantaj secundar, mai mic, este faptul că oferă puțină rezistență mecanică suplimentară cablului.

S/UTP

Un cablu cu ecranare totală prin tresă, cu perechi torsadate neecranate (UTP).

Acest cablu este uneori denumit cablu STP, dar țineți minte că acest acronim face, de fapt, referire la următorul tip de cablu, care are o construcție diferită. Așadar, pentru mai multă siguranță, verificați întotdeauna dacă respectivul cablu are ecranare totală, și dacă perechile au și ele propria ecranare sau nu, dacă de asta aveți nevoie. Cablurile cu tresă sunt, în general, mult mai flexibile decât cablurile F/UTP, așadar sunt mult mai adecvate pentru aplicații flexibile.

SF/UTP

Acest cablu conține ecranare dublă – ecranare generală prin tresă (S) și ecranare cu folie (F), împreună cu perechi torsadate neecranate (mutual) (UTP).

Și acest cablu este ocazional denumit cablu STP. Aceste cabluri, cu ecranare generală prin tresă și folie de ecranare sunt foarte eficiente în prevenirea interferențelor (EMI) din a pătrunde în sau părăsi cablul.

Comparând cablul STP și cablul FTP, în cazul cablului care conține litera "S" în denumirea sa vom găsi întotdeauna tresa (fire subțiri), pe când în cazul cablurilor FTP, ecranarea este asigurată doar de către folie. Așadar, cablurile SF/UTP sunt deseori regăsite în categoria cablurilor marcate Cat.6.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

S/FTP

Cablu cu tresă de ecranare (S) și cu perechi ecranate cu folie (FTP). Ecranarea de sub înveliș este, așadar, o tresă, iar fiecare pereche este învelită în propria sa folie. Scopul foliei suplimentare pe perechile individuale este de a reduce nivelul de diafonie dintre acestea. Cablurile S/FTP sunt deseori întâlnite în categoria Cat.7, precum și în categoria cablurilor industriale foarte flexibile.

SF/FTP

Înseamnă ecranare totală dublă, adică tresă generală (S) și folie de ecranare (F), împreună cu perechi torsadate ecranate mutual (FTP). În ceea ce privește EMI și multe alte caracteristici, aceasta este varianta de cablu cea mai avansată din punct de vedere electric. Acesta este unul dintre motivele pentru care a primit 5 stele în tabelul de mai jos.

F/FTP

Cablu cu ecranare generală cu folie (F) și perechi torsadate ecranate cu folie (FTP). Ca și în cazul cablurilor F/UTP, aceste cabluri ecranate sunt deseori folosite în aplicații 10GBaseT. F/FTP este mai ieftin de produs decât S/FTP, dar este, de obicei, mai puțin flexibil, așadar este în principal adecvat pentru instalații fixe.

U/FTP

Cablu fără ecranare totală (U), dar cu perechi torsadate ecranate cu folie (FTP). Și acest tip de cablu este deseori folosit în aplicații 10GBaseT. La prima vedere, numele U/FTP este foarte similar cu F/UTP, dar în realitate cablurile U/FTP sunt de o calitate mult superioară cablurilor F/UTP, dat fiind faptul că ecranarea perechilor diminuează nivelul de diafonie. De asemenea, acest cablu este, de obicei, mai flexibil decât F/UTP.

În general, marele avantaj al cablurilor care au perechi ecranate individual este o diferență semnificativ mai mică în întârzierea diferențială. Acest lucru este important mai ales pentru sistemele care utilizează perechi multiple pentru transferul simultan al datelor.

Un cablu subțire, așa-numitul "conductor de legare la pământ", care facilitează asamblarea cablului dacă folosim terminale ecranate RF45, care este aproape întotdeauna utilizat cu ecranarea.

Prezentarea diferențelor de bază în nomenclatura cablurilor:


UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

Comparații între denumiri:

Ecranare generală / Ecranare perechi: U (Neecranat), F (Folie), S (Ecranare cu tresă din fire subțiri)
Proprietăți EMI: 1 (*) – cele mai slabe proprietăți, 5 (*****) – cele mai bune proprietăți

CABLU ETHERNET CU O SINGURĂ PERECHE

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
Cel mai nou trend din industrie este cablul Ethernet ce folosește o singură pereche de fire, de aici și denumirea de "Cablu Ethernet cu o singură pereche".

Cablurile SPE sunt descrise în standardele IEC 61156-11/-12/-13 și -14. Aceste patru noi standarde pentru cablurile SPE definesc atât instalarea solidă cât și pe cea flexibilă.

Tehnologia SPE permite, printre altele, fabricarea echipamentelor sau componentelor pentru crearea unor comunicări end-to-end pe bază de Ethernet și pentru a implementa mult citatul slogan "de la senzor în cloud".

Un uriaș avantaj al acestei soluții este reprezentat de economiile mari de cabluri și spațiu, greutatea fiind redusă cu până la 60%. În prezent, cel mai des folosit cablu adecvat drept Cablu Ethernet cu o singură pereche este tipul S/FTP. Oferta de cabluri pentru această zonă crește în fiecare zi, și este de așteptat ca în viitor acest tip de comunicații să domine, datorită economiilor, în special în domeniul industrial.


Cablul 1633E Cat5E F/UTP

Acum, știind diferența între cablurile FTP și UTP, puteți descifra cu ușurință denumirea cablului F/UTP 1633E Cat5E, care face parte din oferta noastră.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
Este cablul cel mai dovedit și utilizat de la Belden, fiind adecvat pentru toate instalațiile comune din clădiri.

Firele sunt solide, cu un diametru de 0.51 mm (AWG24) cu ecranare din folie de aluminiu (+ "conductor de legare la pământ" AWG26). Cablul îndeplinește toate standardele actuale și, având un diametru exterior de 6.0 mm, poate fi folosit fără probleme împreună cu marea majoritate a conectorilor RJ45.

Fișa cu date tehnice de pe website-ul nostru include toate informațiile necesare pentru utilizarea adecvată a cablului, împreună cu parametrii care nu sunt de obicei menționați de toți producătorii de cabluri. Avânt o tensiune maximă de 72 V și curent continuu de 1.5 A @ 25 °C, cablul 1633E Cat5E F/UTP este adecvat și pentru aplicații PoE.

Dacă sunteți interesat de oricare dintre cablurile din oferta Belden, sau doriți să consultați selecția, vă rugăm nu ezitați să ne contactați la info@soselectronic.ro

Avantajele și caracteristicile cablului 1633E:

 • Cablul Cat5E de la Belden,
 • îndeplinește toate standardele actuale,
 • fișă cu datele tehnice detaliate, inclusiv parametrii,
 • poate fi utilizat și pentru aplicații PoE,
 • plaja temperaturilor de funcționare între -30 și +60 °C.

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Articole pe aceeaşi temă

Principalele produse


1633E F/UTP CAT5e (1633E.00305) BELDEN  
1633E F/UTP CAT5e (1633E.00305)

Cablu 4xTwistedPair-fire CAT5e AWG24/1

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 237459
Producător: BELDEN
pe stoc 0 buc.
305 buc.+
2,81 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

Produse suplimentare


937-SP-3088 BEL STEWART  
937-SP-3088

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj încordat IDC

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 211602
Producător: BEL STEWART
pe stoc 2155 buc.
10 buc.+
20 buc.+
50 buc.+
200 buc.+
1400 buc.+
1,41 RON
1,36 RON
1,25 RON
1,15 RON
1,06 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

NE8MX NEUTRIK  
NE8MX

Modular Plug etherCON RJ45 8P/8C CAT5e for Cable, Nickel Shell

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 324097
Producător: NEUTRIK
pe stoc 3 buc.
1 buc.+
2 buc.+
20 buc.+
80 buc.+
23,50 RON
22,80 RON
19,40 RON
18,20 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 403 (RJ-45) VARIOUS  
TZB 403 (RJ-45)

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj IDC

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 29045
Producător: VARIOUS
pe stoc 6900 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
7000 buc.+
0,4430 RON
0,3020 RON
0,2680 RON
0,2450 RON
0,2200 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB510 (TM11AP-88P) HIROSE  
TZB510 (TM11AP-88P)

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj IDC ecranat

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 38410
Producător: HIROSE
pe stoc 0 buc.
(20.08.2021: 3000 buc.)
2 buc.+
4 buc.+
20 buc.+
100 buc.+
400 buc.+
5,04 RON
4,87 RON
4,33 RON
3,98 RON
3,63 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 BK VARIOUS  
TZB 507 BK

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, negru

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55020
Producător: VARIOUS
pe stoc 280 buc.
20 buc.+
40 buc.+
320 buc.+
1260 buc.+
0,5140 RON
0,4880 RON
0,4120 RON
0,3610 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 BU VARIOUS  
TZB 507 BU

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, albastru

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55019
Producător: VARIOUS
pe stoc 130 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
6000 buc.+
0,4430 RON
0,3570 RON
0,3160 RON
0,2900 RON
0,2610 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 GN VARIOUS  
TZB 507 GN

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, verde

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55022
Producător: VARIOUS
pe stoc 420 buc.
20 buc.+
40 buc.+
280 buc.+
1390 buc.+
5560 buc.+
0,4430 RON
0,3560 RON
0,3120 RON
0,2860 RON
0,2610 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 GY VARIOUS  
TZB 507 GY

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, gri

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 54635
Producător: VARIOUS
pe stoc 530 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
5000 buc.+
0,4430 RON
0,4030 RON
0,3580 RON
0,3280 RON
0,2980 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 YE VARIOUS  
TZB 507 YE

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, galben

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55021
Producător: VARIOUS
pe stoc 50 buc.
20 buc.+
40 buc.+
220 buc.+
1120 buc.+
4490 buc.+
0,4780 RON
0,4360 RON
0,3860 RON
0,3540 RON
0,3230 RON
Comandă:
 • ADAUGĂ LA COȘ
 • Obține oferta
 • Adaugǎ la secţiunea favorite
 • Adăugați la watchdog
 • Adăugați articole pentru a compara
Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal