UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

Sunteți din când în când nesigur dacă folosiți corect acronimele pentru cablurile de date folosite cu preponderență pentru Ethernet? UTP vs FTP, STP vs FTP. Haideți să aruncăm un ochi la diferențele dintre ele.
Acesta este un articol arhivat și care a fost publicat în trecut 22.12.2021. Este posibil ca unele informații să nu mai fie de actualitate în raport cu evoluția tehnologică actuală. Vă rugăm să ne contactați în cazul în care sunteți interesat.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
În prezent știm că dacă în urmă cu 20-30 de ani o persoană ar fi anticipat că Internetul va deveni extrem de important, acea persoană ar fi avut perfectă dreptate.

Cu toate acestea, s-ar părea că doar puține persoane și-au dat seama că Internetul va avea un impact atât de mare asupra industriei și sectorului privat.

În cazul aplicațiilor industriale, tehnologia actuală "Single Pair Ethernet" (SPE), care se bucură de o evoluție constantă, este chiar mai avantajoasă. Acest lucru se datorează în principal simplificării procesului de instalare și economiilor semnificative de spațiu și costuri aferente cablurilor.

În pofida expansiunii tehnologiilor fără fir, instalațiile cablate oferă în continuare avantaje, și rămân baza comunicațiilor de date, în special în industrie.

Cablurile de date pot fi fabricate atât din conductori solizi, precum și din conductori torsadați. Cablurile cu miez solid sunt în mod deosebit adecvate pentru instalații fixe. Cablurile cu o construcție torsadată sunt mult mai flexibile, fiind, așadar, adecvate pentru instalații flexibile, fabricarea cablurilor de conexiune și altele asemenea. 

Datorită faptului că utilizăm Internetul atât acasă cât și la muncă, probabil toată lumea a auzit cel puțin acronimele utilizate pentru cabluri, cum ar fi UTP sau FTP. Cu toate acestea, de multe ori folosim același acronim pentru a face referire la cabluri destul de diferite, lucru pe care îl întâlnim în mod deosebit în diferite articole, pe bloguri, discuții pe Internet și în alte locuri.

Haideți să facem o scurtă recapitulare a înțelesului și diferențelor dintre diferitele tipuri de cabluri, conform definiției din ISO/IEC 11801:2002. Cu siguranță ne vor ajuta o explicație a nomenclaturii, precum și un tabel clar.

U/UTP 

Un cablu fără ecranare (neecranat), doar cu perechi torsadate (Twisted Pair - TP).

Este un cablu neecranat comun, denumit cablu UTP. De asemenea, este cea mai simplă versiune a unui cablu cu perechi torsadate. Dezavantajul său este, bineînțeles, rezistența mai redusă la interferențe externe, precum și un nivel mai ridicat de auto-radiație a cablului în raport cu mediul înconjurător.

Această versiune a cablului este, totuși, o soluție suficient de bună în multe aplicații, însă privind în perspectivă, este mai sigur să folosim cabluri cu o formă de ecranare pentru instalațiile mai noi, în special dat fiind faptul că diferența de preț între U/UTP și F/UTP este în prezent foarte mică.

F/UTP (FTP) 

Cablu complet ecranat prin folie conductivă (Folie - F), cu perechi torsadate neecranate (UTP). Acest cablu este foarte similar cablului UTP simplu, sigura diferență fiind folia suplimentară, în general din aluminiu, amplasată sub învelișul principal din plastic al cablului.

O altă denumire comun întâlnită a acestui cablu este cablul FTP. Aceste cabluri se întâlnesc frecvent în aplicațiile 10GBaseT. Atunci când comparăm FTP și UTP, F/UTP (i.e., FTP) este cu siguranță învingătorul, deoarece cablul U/UTP nu are niciun fel de ecranare.

După cum am menționat deja, diferența de preț între acestea este foarte mică. Așadar, cu excepția cazului în care aveți nevoie de kilometri de cabluri, versiunea F/UTP (FTP) este, cu siguranță, opțiunea mai bună. Deși funcția primară a foliei de ecranare este cea electrică, adică ecranarea, un avantaj secundar, mai mic, este faptul că oferă puțină rezistență mecanică suplimentară cablului.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

S/UTP

Un cablu cu ecranare totală prin tresă, cu perechi torsadate neecranate (UTP).

Acest cablu este uneori denumit cablu STP, dar țineți minte că acest acronim face, de fapt, referire la următorul tip de cablu, care are o construcție diferită. Așadar, pentru mai multă siguranță, verificați întotdeauna dacă respectivul cablu are ecranare totală, și dacă perechile au și ele propria ecranare sau nu, dacă de asta aveți nevoie. Cablurile cu tresă sunt, în general, mult mai flexibile decât cablurile F/UTP, așadar sunt mult mai adecvate pentru aplicații flexibile.

SF/UTP

Acest cablu conține ecranare dublă – ecranare generală prin tresă (S) și ecranare cu folie (F), împreună cu perechi torsadate neecranate (mutual) (UTP).

Și acest cablu este ocazional denumit cablu STP. Aceste cabluri, cu ecranare generală prin tresă și folie de ecranare sunt foarte eficiente în prevenirea interferențelor (EMI) din a pătrunde în sau părăsi cablul.

Comparând cablul STP și cablul FTP, în cazul cablului care conține litera "S" în denumirea sa vom găsi întotdeauna tresa (fire subțiri), pe când în cazul cablurilor FTP, ecranarea este asigurată doar de către folie. Așadar, cablurile SF/UTP sunt deseori regăsite în categoria cablurilor marcate Cat.6.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

S/FTP

Cablu cu tresă de ecranare (S) și cu perechi ecranate cu folie (FTP). Ecranarea de sub înveliș este, așadar, o tresă, iar fiecare pereche este învelită în propria sa folie. Scopul foliei suplimentare pe perechile individuale este de a reduce nivelul de diafonie dintre acestea. Cablurile S/FTP sunt deseori întâlnite în categoria Cat.7, precum și în categoria cablurilor industriale foarte flexibile.

SF/FTP

Înseamnă ecranare totală dublă, adică tresă generală (S) și folie de ecranare (F), împreună cu perechi torsadate ecranate mutual (FTP). În ceea ce privește EMI și multe alte caracteristici, aceasta este varianta de cablu cea mai avansată din punct de vedere electric. Acesta este unul dintre motivele pentru care a primit 5 stele în tabelul de mai jos.

F/FTP

Cablu cu ecranare generală cu folie (F) și perechi torsadate ecranate cu folie (FTP). Ca și în cazul cablurilor F/UTP, aceste cabluri ecranate sunt deseori folosite în aplicații 10GBaseT. F/FTP este mai ieftin de produs decât S/FTP, dar este, de obicei, mai puțin flexibil, așadar este în principal adecvat pentru instalații fixe.

U/FTP

Cablu fără ecranare totală (U), dar cu perechi torsadate ecranate cu folie (FTP). Și acest tip de cablu este deseori folosit în aplicații 10GBaseT. La prima vedere, numele U/FTP este foarte similar cu F/UTP, dar în realitate cablurile U/FTP sunt de o calitate mult superioară cablurilor F/UTP, dat fiind faptul că ecranarea perechilor diminuează nivelul de diafonie. De asemenea, acest cablu este, de obicei, mai flexibil decât F/UTP.

În general, marele avantaj al cablurilor care au perechi ecranate individual este o diferență semnificativ mai mică în întârzierea diferențială. Acest lucru este important mai ales pentru sistemele care utilizează perechi multiple pentru transferul simultan al datelor.

 Un cablu subțire, așa-numitul "conductor de legare la pământ", care facilitează asamblarea cablului dacă folosim terminale ecranate RJ45, care este aproape întotdeauna utilizat cu ecranarea.

Prezentarea diferențelor de bază în nomenclatura cablurilor:


UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită

Comparații între denumiri:

Ecranare generală / Ecranare perechi: U (Neecranat), F (Folie), S (Ecranare cu tresă din fire subțiri)
Proprietăți EMI: 1 (*) – cele mai slabe proprietăți, 5 (*****) – cele mai bune proprietăți

CABLU ETHERNET CU O SINGURĂ PERECHE

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
Cel mai nou trend din industrie este cablul Ethernet ce folosește o singură pereche de fire, de aici și denumirea de "Cablu Ethernet cu o singură pereche".

Cablurile SPE sunt descrise în standardele IEC 61156-11/-12/-13 și -14. Aceste patru noi standarde pentru cablurile SPE definesc atât instalarea solidă cât și pe cea flexibilă.

Tehnologia SPE permite, printre altele, fabricarea echipamentelor sau componentelor pentru crearea unor comunicări end-to-end pe bază de Ethernet și pentru a implementa mult citatul slogan "de la senzor în cloud".

Un uriaș avantaj al acestei soluții este reprezentat de economiile mari de cabluri și spațiu, greutatea fiind redusă cu până la 60%. În prezent, cel mai des folosit cablu adecvat drept Cablu Ethernet cu o singură pereche este tipul S/FTP. Oferta de cabluri pentru această zonă crește în fiecare zi, și este de așteptat ca în viitor acest tip de comunicații să domine, datorită economiilor, în special în domeniul industrial.


Cablul 1633E Cat5E F/UTP

Acum, știind diferența între cablurile FTP și UTP, puteți descifra cu ușurință denumirea cablului F/UTP 1633E Cat5E, care face parte din oferta noastră.

UTP, FTP, S/FTP? O reîmprospătare a informațiilor este întotdeauna binevenită
Este cablul cel mai dovedit și utilizat de la Belden, fiind adecvat pentru toate instalațiile comune din clădiri.

Firele sunt solide, cu un diametru de 0.51 mm (AWG24) cu ecranare din folie de aluminiu (+ "conductor de legare la pământ" AWG26). Cablul îndeplinește toate standardele actuale și, având un diametru exterior de 6.0 mm, poate fi folosit fără probleme împreună cu marea majoritate a conectorilor RJ45.

Fișa cu date tehnice de pe website-ul nostru include toate informațiile necesare pentru utilizarea adecvată a cablului, împreună cu parametrii care nu sunt de obicei menționați de toți producătorii de cabluri. Avânt o tensiune maximă de 72 V și curent continuu de 1.5 A @ 25 °C, cablul 1633E Cat5E F/UTP este adecvat și pentru aplicații PoE.

Avantajele și caracteristicile cablului 1633E:

  • Cablul Cat5E de la Belden,
  • îndeplinește toate standardele actuale,
  • fișă cu datele tehnice detaliate, inclusiv parametrii,
  • poate fi utilizat și pentru aplicații PoE,
  • plaja temperaturilor de funcționare între -30 și +60 °C.


Dacă sunteți interesat de oricare dintre cablurile din oferta Belden, sau doriți să consultați selecția, completați formularul următor, ne-ar face plăcere să vă ajutăm.

* Datele marcate cu asterisc (*) sunt obligatorii.

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Articole pe aceeaşi temă

Principalele produse


1633E F/UTP CAT5e (1633E.00305) BELDEN  
1633E F/UTP CAT5e (1633E.00305)

Cablu 4xTwistedPair-fire CAT5e AWG24/1

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 237459
Producător: BELDEN
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

SXKD-5E-FTP-LSOH (27655147) SOLARIX  
SXKD-5E-FTP-LSOH (27655147)

FTP Cable CAT5e LSOH Dca-s1,d2,a1, 4x Twisted Pair Solid Wires, Purple 305m

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 348337
Producător: SOLARIX
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
816,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

SXKD-5E-FTP-PE (27655192) SOLARIX  
SXKD-5E-FTP-PE (27655192)

FTP Cable CAT5e PE Fca, 4x Twisted Pair Solid Wires, UV resistant, Black 305m

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 348340
Producător: SOLARIX
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
2 buc.+
761,00 RON
741,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

SXKD-5E-FTP-PE-SAM (27655195) SOLARIX  
SXKD-5E-FTP-PE-SAM (27655195)

FTP Cable CAT5e PE Fca, 4x Twisted Pair Solid Wires, Self-supporting, UV resistant, Black 305m

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 348339
Producător: SOLARIX
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
896,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

SXKD-5E-FTP-PVC (27655142) SOLARIX  
SXKD-5E-FTP-PVC (27655142)

FTP Cable CAT5e Eca, 4x Twisted Pair Solid Wires, PVC, White 305m

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 348341
Producător: SOLARIX
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
2 buc.+
702,00 RON
687,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

SXKL-5E-FTP-PVC-GY (27800401) SOLARIX  
SXKL-5E-FTP-PVC-GY (27800401)

FTP Cable CAT5e 4x Twisted Pair Stranded, PVC, Grey 305m

Cabluri pentru conexiuni agregate

Comanda nr.: 348335
Producător: SOLARIX
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
796,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

Produse suplimentare


Z 50 3 06_180 (43660) WIHA  
Z 50 3 06_180 (43660)

Cable cutters red-yellow up to 50mm2 1000VAC 180mm

Cleşti cu cutter lateral

Comanda nr.: 345385
Producător: WIHA
pe stoc 3 buc.
1 buc.+
5 buc.+
164,00 RON
158,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

206-1125 WAGO  
206-1125

Clesti de dezizolat QUICKSTRIP Vario 0,03-16mm2

Instrumente dezizolatoare

Comanda nr.: 320000
Producător: WAGO
pe stoc 0 buc.
(30.04.2024: 4 buc.)
1 buc.+
2 buc.+
741,00 RON
722,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

AWZ5 SUPER5 (51000005-KD) WEICON  
AWZ5 SUPER5 (51000005-KD)

Dezizolator 0,2-6mm2

Instrumente dezizolatoare

Comanda nr.: 7968
Producător: WEICON
pe stoc 8 buc.
1 buc.+
5 buc.+
108,00 RON
105,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

Z 57 0 06  0,03-16,00 mm2 (42062) WIHA  
Z 57 0 06 0,03-16,00 mm2 (42062)

Stripping tool automatic

Instrumente dezizolatoare

Comanda nr.: 318060
Producător: WIHA
pe stoc 1 buc.
1 buc.+
5 buc.+
625,00 RON
603,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

HT-2008AR HANLONG  
HT-2008AR

Cleste sertizor Modular 4/6/8 Metal RJH,RJ1x,RJ45

Instrumente de încreţire

Comanda nr.: 216097
Producător: HANLONG
pe stoc 1 buc.
1 buc.+
4 buc.+
414,00 RON
378,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

HT-2008 VARIOUS  
HT-2008

Cleste sertizor Modular 4/6/8 Metal RJH,RJ1x,RJ45

Instrumente de încreţire

Comanda nr.: 38266
Producător: VARIOUS
pe stoc 4 buc.
1 buc.+
5 buc.+
118,00 RON
103,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

HT-332 HANLONG  
HT-332

Cleste sertizat pentru cablu coaxial

Instrumente dezizolatoare

Comanda nr.: 40324
Producător: HANLONG
pe stoc 24 buc.
1 buc.+
5 buc.+
48,70 RON
42,50 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

937-SP-3088 BEL STEWART  
937-SP-3088

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj încordat IDC

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 211602
Producător: BEL STEWART
pe stoc 1500 buc.
5 buc.+
10 buc.+
50 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
2,20 RON
2,13 RON
1,89 RON
1,75 RON
1,59 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

NE8MX NEUTRIK  
NE8MX

Modular Plug etherCON RJ45 8P/8C CAT5e for Cable, Nickel Shell

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 324097
Producător: NEUTRIK
pe stoc 75 buc.
1 buc.+
5 buc.+
20 buc.+
100 buc.+
19,60 RON
17,40 RON
16,10 RON
15,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 403 (RJ-45) VARIOUS  
TZB 403 (RJ-45)

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj IDC

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 29045
Producător: VARIOUS
pe stoc 3200 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
5000 buc.+
0,4770 RON
0,4350 RON
0,3870 RON
0,3550 RON
0,3210 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB510 (TM11AP-88P) HIROSE  
TZB510 (TM11AP-88P)

Mufă modulară RJ45 8P8C de cablaj IDC ecranat

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 38410
Producător: HIROSE
pe stoc 1169 buc.
2 buc.+
4 buc.+
10 buc.+
50 buc.+
300 buc.+
6,37 RON
6,17 RON
5,67 RON
5,18 RON
4,77 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 BK VARIOUS  
TZB 507 BK

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, negru

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55020
Producător: VARIOUS
pe stoc 39 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
780 buc.+
0,6270 RON
0,6020 RON
0,5130 RON
0,4710 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 BU VARIOUS  
TZB 507 BU

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, albastru

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55019
Producător: VARIOUS
pe stoc 80 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
4000 buc.+
0,5670 RON
0,5470 RON
0,4900 RON
0,4420 RON
0,4110 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 GN VARIOUS  
TZB 507 GN

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, verde

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55022
Producător: VARIOUS
pe stoc 420 buc.
20 buc.+
40 buc.+
220 buc.+
1140 buc.+
4580 buc.+
0,4880 RON
0,4440 RON
0,3940 RON
0,3610 RON
0,3290 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 GY VARIOUS  
TZB 507 GY

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, gri

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 54635
Producător: VARIOUS
pe stoc 160 buc.
20 buc.+
40 buc.+
200 buc.+
1000 buc.+
6000 buc.+
0,4450 RON
0,3300 RON
0,2940 RON
0,2690 RON
0,2470 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

TZB 507 YE VARIOUS  
TZB 507 YE

Invelitoare pentru mufă modulară RJ45, galben

Conectori pentru telefon Western Modular

Comanda nr.: 55021
Producător: VARIOUS
pe stoc 22 buc.
20 buc.+
40 buc.+
240 buc.+
1180 buc.+
4720 buc.+
0,4720 RON
0,4300 RON
0,3790 RON
0,3480 RON
0,3180 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal

Necesare Doar cele selectate Acceptă toate cookie-urile