Acest eveniment excepțional, cu idei inovatoare de top, a fost prima expoziție de acest gen organizată în Orientul Mijlociu. Pe lângă uimitoarele inovații tehnologice apreciate de mulți vizitatori entuziaști, această expoziție a fost, de asemenea, și un loc unic în care să creezi noi legături de afaceri. Expoziția a fost locul în care au fost prezentate evoluțiile tehnologice din întreaga lume.

Vizitatorii s-au putut bucura de un program cultural generos și o gamă largă de expoziții interactive, și le-au fost prezentate multe inițiative sustenabile din punct de vedere al mediului. Toate aceste idei progresive au putut fi experimentate într-un singur loc.

obr2790_p457905eea319.jpg

Tehnologii uimitoare

Totul s-a învârtit în jurul futurismului, monumentalității și fenomenelor fizice. Dubai Expo 2020 a fost locul care a combinat designul sustenabil cu arhitectura atemporală a viitorului. Vizitatorii au avut oportunitatea de a vedea clădiri care generează electricitate, oxigen, sau chiar mențin un microclimat.

Noi le-am selectat pe cele mai interesante dintre ele:

  1. Terra, pavilionul sustenabilității

97% oțel reciclat și 1,055 de panouri solare. Acest monument a fost amplasat chiar la una dintre intrările principale. Pavilionul Terra reprezenta strategia unei funcționări sustenabile din punct de vedere energetic. 

Această clădire este capabilă să își producă toată energia și apa necesară pe cont propriu. Este ascunsă sub un acoperiș uriaș sub formă de pâlnie, care are și rolul de a colecta apa de ploaie și vaporii din aer. Vizitatorii erau apoi conduși către grădinile amplasate de jur împrejur. De asemenea, în apropierea clădirii existau și 18 "copaci energetici” mai mici, având același scop, adică să urmărească soarele și să stocheze energia în exces pentru nevoi ulterioare.

Conform estimărilor, clădirea va avea capacitatea de a genera 4 GWh de electricitate pe an. După cum sugerează și numele pavilionului, această energie este folosită în principal pentru propria sa funcționare, de exemplu pentru rotația "copacilor", sistemele de răcire sau echipamentele pentru colectarea și reciclarea apei.

obr2790_pf4f5e23195fd.jpg

Sursă: www.theplan.it

  1. Expo Explorer – ecologia pe primul loc

Care este viitorul transportului ecologic? Pe lângă a se plimba prin resort, vizitatorii EXPO Dubai 2020 au avut și oportunitatea de a experimenta viitorul în cadrul unei plimbări cu trenul Expo Explorer, care era alimentat prin tehnologia aerului comprimat

Aceasta a fost prima dată când această tehnologie a fost folosită în practică. Trenul a transportat vizitatorii prin pavilioanele expoziției și le-a arătat ce ar putea să însemne viitorul transportului sustenabil. Vizitatorii s-au putut pur și simplu urca în tren și bucura de unul dintre cele mai importante evenimente din lume.

obr2790_pfdafff81b030.jpg

Sursă: www.gulftoday.ae

  1. Al Wasl Plaza, inima vie a expoziției

În mijlocul întregului complex Expo Dubai 2020 era amplasat magnificul Al Wasl Plaza. 

Acest ecran cu laser este cel mai mare de acest tip. Construcția de tip dom se transforma într-un ecran de proiecție 360 în fiecare noapte. Cu ajutorul a peste 250 de proiectoare a fost posibilă crearea unei atmosfere extraordinare pentru vizitatori, amplificând experiența oferită de spectacol, care avea loc pe o mică scenă în centru. 

Așadar, fiecare eveniment, moment de odihnă sau plimbare sub acest dom a fost transformată într-o experiență de neuitat. Și dat fiind faptul că domul era transparent, acest spectacol fascinant era disponibil tuturor vizitatorilor, atât celor din interior cât și celor din exterior.

obr2790_p4427f57ea0c2.jpg

Sursă: www.world-architects.com

  1. Pavilionul UK – Cum ar spune un poet… sau inteligența artificială?

O parte admirabilă a pavilionului Regatului Unit era reprezentată de o fațadă din lemn cu display-uri LED, modificate special și integrate în structura din lemn, care la fiecare 60 de secunde afișau o poezie generată de inteligență artificială.

Experții au antrenat acest algoritm introducând în el peste 15,000 de poezii în limba engleză și arabă. Vizitatorii au avut oportunitatea de a introduce cuvinte în algoritm și de a citi apoi poezia generată în aplicația mobilă.

EXPO 2020 Dubai. Tehnologiile care îți vor tăia răsuflarea

Sursă: www.prg.com

  1. MULTI, ascensorul viitorului

Ascensorul MULTI, dezvoltat de ingineri germani și conceput pentru a fi utilizat în clădiri moderne înalte, este, de asemenea, demn de menționat. Acesta nu folosește frânghii, și se poate mișca atât pe verticală, cât și pe orizontală.

Folosește așa-numita tehnologie maglev, adică tehnologia levitației magnetice, în care o parte dintre magneți țin cabina departe de pereții puțului, iar cealaltă parte îi asigură deplasarea. Principalul avantaj al unui astfel de ascensor este faptul că nu ocupă la fel de mult din suprafața fiecărui etaj ca un ascensor normal. În plus, optimizarea consumului său de energie și a timpilor de așteptare este mult mai facilă.

  1. Supercomputerul Prodigy 

Pavilionul slovac a prezentat bijuteria tehnologică a coroanei, creația Tachyum. Este vorba despre un procesor universal Prodigy, care cu credibilitatea sa încearcă să înlocuiască funcțiile creierului uman. Capacitatea sa este de până la 64 de exaflopi, ceea ce îl face unul dintre cele mai puternice supercomputere de acest tip. 

Creatorii săi au speranțe mai în abordarea unui număr mare dintre multiplele provocări complexe cu care se confruntă societatea umană, de la descoperirea mai rapidă a medicamentelor și dezvoltarea vaccinurilor, la evaluarea impactului climatic, prognoză meteo și tratament medical personalizat.

  1. MH2, mașina care funcționează cu hidrogen 

Slovacii au prezentat și o soluție inovatoare în domeniul mobilității. Este vorba despre MH2, o mașină unică ce funcționează cu hidrogen, creată datorită colaborării dintre Universitatea Tehnică din Košice și MATADOR Group, care reflectă posibilitatea de a utiliza hidrogenul drept combustibil alternativ și de a reduce emisiile la minim într-un viitor apropriat. Pe lângă aspectele ce țin de ecologie, mașina oferă, de asemenea, un design futuristic atemporal. 

obr2790_p27cd7d2280ac.jpg
Sursă: www.mhsr.sk

Toată lumea și-a depășit limitele

EXPO Dubai 2020 a fost, fără nicio îndoială, o prezentare a tehnologiilor de ultimă oră și a inovațiilor din toate colțurile lumii. Pasionații de tehnologie, gurmanzii, artiștii, eco-activiștii și, practic, toate persoanele cărora le pasă de viitorul planetei noastre au avut oportunitatea de a învăța ceva nou. 

Cele 192 de țări participante au încercat să inspire indivizii și comunitățile, demonstrând cooperare internațională, inovații de ultimă oră sau soluții sustenabile din întreaga lume. Anul acesta au avut posibilitatea de a contribui la reînvierea economiei lumii, după criza generată de Coronavirus, mulțumită invențiilor și soluțiilor inovatoare prezentate la Dubai Expo 2020.



Dacă sunteți interesat de știri din lumea tehnologiei, vă invităm să ne vizitați website-ul și să aflați mai multe.