J. Jarábek: Situația pe piață a materialelor necesare pentru producția de componente rămâne dinamicăJ. Jarábek: Situația pe piață a materialelor neces

Precizie, profesionalism, prudență. Atribute care definesc nu numai procesul de achiziție a componentelor electronice pentru distribuția ulterioară a acestora către clienți, ci și răspunsurile rezultate din interviul cu managerul departamentului de achiziții al SOS electronic, Jozef Jarábek. În ciuda nivelului său ridicat de dedicare față de activitatea profesională și a capacității de a reacționa rapid la schimbările și cerințele pieței, el și-a făcut de bună voie timp nu doar pentru acest interviu, ci, susține el și pentru familia sa, pentru sport sau pentru munca în grădină. Interviul a fost efectuat de Petra Juhasová.
obr2789_pc5715a6223ae.jpg


În numărul anterior al revistei SOS news, i-am adresat Directorului General al companiei, Ján Seszták, o întrebare care, conform dumnealui, l-a surprins. Așadar, dacă îmi permiți, îți voi adresa aceeași întrebare. Cum ești?

 Probabil întrebarea aceasta va deveni un fel de leapșa... Și pe mine m-ai surprins, dar mulțumesc, sunt bine. În aceste vremuri în care totul se mișcă rapid, în care situația pieței se schimbă de la oră la oră, sunt cam grăbit și sunt mai mereu în alertă. Suntem cu toții sănătoși, reușim să ne îndeplinim țelurile și obiectivele, iar conducerea este satisfăcută, așa că îndrăznesc să spun că toată lumea este fericită.

Faci parte din departamentul de achiziții al SOS electronic de mai bine de 10 ani, iar de doi ani ești managerul departamentului. Cum s-a schimbat lumea componentelor electronice în tot acest timp? 

S-a schimbat destul de mult. Sectorul electronicii și al ingineriei electrice este o piață mare și atractivă. Datorită legislației, lumea se concentrează, în principal, să obțină o eficiență a combustibilului sau energetică mai ridicată. Acest lucru a stimulat dezvoltarea domeniului electronicii, în special în sectoarele auto, construcții și iluminat. Producția industrială a devenit „inteligentă” și din ce în ce mai automatizată. Îmbătrânirea populației (nu numai în Europa) și presiunile pentru costuri mai eficiente în domeniul asistenței medicale au stimulat, de asemenea, creșterea cererii de inovații electronice în acest sector. Să nu uităm IoT, care afectează toate tipurile de aplicații și echipamente tehnologice, de la industria auto la electronicele de consum. Există mai multe componente electronice care permit aplicarea tehnologiei IoT, iar componentele cheie sunt fieldbus-urile, cablajele, modulele de comunicare pentru transferul de date și informații, precum și motoarele electrice și, desigur, software-urile. Acestea sunt zonele de produse în care au avut loc cele mai mari schimbări, având, în cele din urmă, ca scop creșterea confortului utilizatorilor, a funcționalității și a eficienței.

Ultimii doi ani au fost foarte turbulenți. Cum au afectat cele două evenimente majore din ultimele zile și din ultimii ani livrarea componentelor?

Pandemia Covid-19 a afectat, fără îndoială, multe industrii, inclusiv industria electronicii, a sănătății și a turismului. A lovit puternic industria electronicelor, deoarece lanțul de aprovizionare a fost grav perturbat. În ciuda relaxării treptate a restricțiilor în anumite țări, încă simțim efectele crizei de sănătate asupra industriei electronicelor. În prezent, există o mare lipsă de semiconductori și componente electronice care se găsesc în fiecare sistem electronic modern. Tranziția către birourile de acasă, nevoia de conectivitate și o creștere semnificativă a cererii de dispozitive electronice au condus la o cerere enormă de componente electronice, care a avut un impact major asupra timpului de livrare și a prețului componentelor în sine. În prezent, există trei companii care conduc producția de semiconductori: Intel în Statele Unite, Samsung în Coreea de Sud și Grupul TSMC din Taiwan. Chiar și cea mai mică problemă cu care se confruntă aceste companii îi afectează în mod direct pe toți cei care operează în sectorul nostru. În timpul acestei crize, producătorii încearcă să găsească alternative și soluții pentru a crește rezistența lanțurilor lor de aprovizionare. Lanțul de aprovizionare al industriei semiconductorilor, care a fost grav afectat în perioada pandemiei Covid, poate prezenta probleme suplimentare din cauza conflictului ruso-ucrainean. Conflictul poate afecta furnizarea de gaz neon și gaze hexafluoro-butadiene, care sunt necesare pentru producerea de cipuri semiconductoare, deoarece principalii producători ai acestor gaze sunt Ucraina și Rusia. Lipsa semiconductorilor a afectat industriile din întreaga lume, industria auto și a electronicelor fiind printre cele mai afectate. 

În plus față de aceste evenimente, există, de asemenea, o problemă cu materiile prime necesare pentru producerea componentelor. Care este impactul asupra ofertei lor?

Situația pe piață a materiilor prime necesare pentru producerea componentelor rămâne dinamică. Pandemia a perturbat operațiunile în sute de mine din întreaga lume, ceea ce provoacă o lipsă de aur și argint. Prețurile metalelor, cum ar fi cuprul, aurul, paladiul, dar și al plasticului, sunt foarte reactive la deficitul de forță de muncă cauzat de Covid și au o tendință de creștere, care în cele din urmă duce la creșterea prețurilor componentelor și prelungește timpul de livrare. Fie că este vorba de o cerere netă pentru anumite tipuri de tehnologii, de o lipsă de materii prime sau de provocări logistice, din păcate, nimeni nu poate prezice încă când vor reveni termenele de livrare și prețurile la nivelurile de dinainte de pandemie. Această cerere fără precedent continuă să stimuleze necesitatea de materii prime și extinderea treptată a capacității, ceea ce duce la creșterea prețurilor produselor, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor materiilor prime și a costurilor logistice. Este important să ne amintim că potențialele valuri viitoare de Covid, dezastrele naturale, evenimentele geopolitice sau orice altă criză pot afecta și reduce în orice moment capacitatea pieței materiilor prime, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor materiilor prime și, în cele din urmă, a componentei în sine. În general, situația de pe piețele de materii prime nu se îmbunătățește, iar o tendință negativă este încă vizibilă în ceea ce privește timpii de livrare mai lungi, creșterea prețurilor și lipsa de materiale de pe piață. Termenele de livrare mai lungi ca niciodată pentru materiile prime, lipsa pe scară largă a materiilor de bază esențiale, creșterea prețurilor materiilor prime și dificultățile în transportul produselor continuă să afecteze toate segmentele economiei.

obr2789_p27ed9b737530.jpg
Mass-media arată că există o lipsă de cipuri. Despre ce este vorba? Cum răspunde SOS electronic la această problemă?

Motivul constă în creșterea enormă a cererii de produse electronice, care este atât de mare și imprevizibilă încât lanțurile de aprovizionare nu sunt în măsură să țină pasul și trebuie să aștepte până când cererea scade la un nivel mai ușor de gestionat sau până când se rezolvă problema unei capacități mai mari în lanțul de aprovizionare. Prima lipsă de componente electronice a avut loc deja în 2019. Pentru a atenua problemele în producție cauzate de embargoul economic al Statelor Unite asupra Chinei, companiile chineze s-au aprovizionat cu cantități uriașe de componente. Câteva luni mai târziu, odată cu izbucnirea pandemiei COVID-19, lumea electronicii s-a simțit dureros de dependentă de China pentru produse primare și instalații de producție, mai ales că porturile de mărfuri trebuiau închise. Dezastrele naturale din Asia de Sud-Est și Statele Unite au forțat oprirea producției în fabrici de semiconductori cheie, ceea ce a agravat și mai mult situația. Frigul din Texas a paralizat sursele de alimentare și centralele Infineon, Intel, NXP, Samsung și Texas Instruments. Un cutremur și un incendiu în secția de producție au distrus fabrica Renesas, un lider mondial în producția de microcontrolere. Taiwanul a raportat cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani, iar un guvern din China a început să reglementeze consumul de electricitate. O altă problemă este că doar o parte din creșterea enormă a comenzilor în 2021 a fost cauzată de cererea suplimentară. O pondere mult mai mare este cauzată de perioadele lungi de livrare, de lipsuri și de așa-numitele rezerve de panică. Cei care pot, fac provizii pentru a se asigura împotriva lipsei de materiale. Clienții comandă mai mult decât au nevoie și, dacă este posibil, de la diverși furnizori, în speranța că cel puțin unii dintre ei le vor putea acoperi nevoile. Situația din lanțul de aprovizionare este aceeași și, brusc, cererea crește excesiv, fără a fi acoperită de o creștere corespunzătoare a cererii de consum. Economiștii numesc această situație efectul de bici. Noi, desigur, monitorizăm situația și comunicăm mult mai des cu partenerii noștri. Încercăm să comandăm în cantități mai mari componentele problematice pentru care ne putem aștepta la timpi de livrare mai lungi sau la o alocare efectivă. De asemenea, monitorizăm situația generală a pieței, pe baza căreia luăm măsurile necesare pentru livrarea fără probleme a bunurilor către clienții noștri. 

O lume într-o rapidă schimbare necesită, de asemenea, un mare grad de flexibilitate. Cum se ocupă departamentul de achiziții al SOS electronic de acest lucru în ceea ce privește cooperarea cu furnizorii? Cum decideți să vă asigurați că oferta este suficient de actuală, dar, în același timp, de înaltă calitate?

Există mulți factori care influențează alegerea furnizorilor, iar compania noastră cooperează cu mulți dintre ei de mult timp. Furnizorii joacă un rol cheie în atingerea obiectivelor și în succesul companiei. Pentru ca întreprinderile să găsească și să lucreze cu furnizorii potriviți, acestea trebuie să ia în considerare mai mulți factori critici, inclusiv prețul, raportul valoare/preț, calitatea, fiabilitatea, capacitatea de reacție și adaptabilitatea. Noi abordăm selecția componentelor din oferta noastră în același mod. Comunicăm cu furnizorii și clienții noștri; monitorizăm tendințele pieței și, de asemenea, monitorizăm indicatorii care arată direcția în care se îndreaptă piața. Alte departamente, cum ar fi managerii de produse și, desigur, agenții de vânzări care sunt în contact cu clienții noștri, participă, de asemenea, la selectarea produselor potrivite din oferta noastră. 

Cum luați decizii cu o cantitate atât de mare de informații? Trebuie să luați în considerare nu numai evenimentele externe, ci și feedback-ul clienților furnizat prin intermediul departamentului de vânzări. E posibil? 

Feedback-ul clienților este esențial pentru deciziile noastre viitoare, pentru inovațiile posibile și, de exemplu, pentru compoziția depozitului nostru. De asemenea, este necesar să măsurăm satisfacția clienților actuali, indiferent dacă este vorba de calitatea bunurilor achiziționate, de prețuri, sau chiar de însăși disponibilitatea bunurilor. Cunoașterea modului în care clienții percep activitatea noastră, sprijinul pe care îl acordăm și compania noastră în sine este neprețuită. Comunicăm în mod regulat cu agenții noștri de vânzări, care sunt în contact direct cu clienții, și primim feedback de la aceștia. În timpul pandemiei am avut întâlniri online cu clienții. Feedback-ul și comunicarea generală sunt importante pentru cooperarea pe termen lung, ajutându-ne să ne pregătim pentru proiectele viitoare ale clienților noștri și să ne îmbunătățim activitatea și serviciul pe care îl oferim.

Să fim sinceri: este oare posibil să planificăm ceva în avans în aceste vremuri dificile și nesigure? 

Nu este ușor, desigur. Nici unul dintre noi, dintre partenerii sau dintre concurenții noștri, nu avem un glob de cristal :) Cu toate acestea, este foarte important ca departamentul de achiziții să reducă la minimum costurile de achiziție, menținând, în același timp, standardele de calitate și cantitate. Un plan de achiziții este un proces în care o companie decide ce trebuie cumpărat, de unde să-l cumpere, când și în ce cantitate trebuie livrate bunurile. În procesul de achiziție sunt implicate multe departamente din cadrul companiei noastre, pentru a asigura eficiență în procesele de luare a deciziilor. Un proces de achiziții bine planificat ar trebui să răspundă nevoilor companiei printr-un flux corect în lanțul de aprovizionare. Pentru a implementa un sistem de achiziții de succes, compania trebuie să respecte cerințele de planificare a achizițiilor, inclusiv identificarea nevoilor bunurilor individuale, căutarea și selectarea corespunzătoare a furnizorilor, compararea ofertelor individuale, identificarea și eliminarea riscului, să fie în contact cu furnizorul și să evalueze periodic furnizorii.

obr2789_p9acff64ec327.jpg
Deci, cum este posibil să se facă distincția între furnizorii de înaltă calitate și cei de o calitate inferioară într-un astfel de ritm?

Alegerea corectă a furnizorului este esențială. Numai în baza unei alegeri corecte ai posibilitatea de a construi o relație de durată și reciproc avantajoasă. Selecția incorectă a furnizorilor poate avea un impact economic asupra societății. Nu este greu să găsești un furnizor care oferă bunuri la prețuri rezonabile. Cu toate acestea, mai târziu ne putem da seama că nivelul de calitate al produselor lor nu satisface așteptările noastre, sau că nu suntem informați despre progresul comenzilor noastre, etc. Alegerea furnizorului greșit poate provoca costuri crescute, întârzieri la livrare sau chiar dăuna reputației companiei. Atunci când selectăm noi furnizori, încercăm să verificăm cu atenție cerințele noastre ridicate, iar pentru cei existenți monitorizăm diverși factori și criterii pe care le folosim apoi pentru evaluare regulată. Pe baza acestei evaluări, acestora li se atribuie stări diferite și se decide asupra unei cooperări ulterioare.

Pandemia a accelerat digitalizarea, iar întâlnirile s-au mutat în spațiul online. Cum a gestionat departamentul tău faptul că nu mai era posibil contactul personal cu furnizorii?

Comunicarea eficientă a fost întotdeauna cheia tuturor relațiilor sănătoase, fie că este vorba de comunicarea internă sau comunicarea cu partenerii noștri. În perioada restricțiilor, al carantinei obligatorii și al birourilor de acasă, oamenii au înțeles rapid cum se pot folosi de instrumentele de comunicare online. Sarcinile profesionale sau întâlnirile despre care se credea că pot fi efectuate numai în persoană, la birou, au fost mutate în spațiul online. Dat fiind că întâlnirile personale nu au mai fost posibile, compania noastră și-a pregătit instrumente prin care am reușit să ne conectăm cu furnizorii și să lucrăm împreună de la distanțe mari. Acest lucru nu ar fi fost posibil în urmă cu câțiva ani. În ultimii ani, compania noastră a făcut mulți pași importanți în domeniul digitalizării și, prin urmare, tranziția către birourile de acasă a fost foarte rapidă și lină. Partenerii noștri au reacționat în același mod, astfel încât comunicarea și întâlnirile online au decurs și decurg încă fără probleme. Desigur, preferăm întâlnirile personale și suntem întotdeauna foarte bucuroși să ne întâmpinăm partenerii, fie că sunt furnizori sau clienți, la sediul nostru.

Despre alocări, pe scurt :)

Cererea mai mare de produse electronice de consum, smartphone-uri, creșterea cererii în sectorul global 5G, Internet of Things și schimbările majore din industria auto (creșterea producției de vehicule electrice și autonome). Toate aceste schimbări, în combinație cu înghețarea economiei în 2020, generează o cerere mult mai mare de componente electronice. Este o situație în care cererea de produse depășește capacitatea de producție disponibilă. Alocarea are ca rezultat prelungirea termenelor de livrare, care se reflectă în problemele legate de disponibilitatea componentelor, creșterea prețurilor, creșterea taxelor de transport și necesitatea de a căuta componente pe piața deschisă.

 

ARHIVĂ:

 

Te rog, prezintă-ți echipa. Prin ce ați trecut împreună în toți acești ani? 

Echipa noastră este formată din nouă membri, care sunt împărțiți în două grupuri. Primul grup, format din trei membri, este responsabil de logistică, proceduri vamale, comunicarea cu companiile de transport și furnizarea de documente administrative pentru departamentul economic. Al doilea grup este format din cumpărători și, dacă număr corect, ei sunt șase. :) Ei sunt responsabili pentru achiziționarea bunurilor și comunicarea cu furnizorii. Fiecare membru al echipei lucrează la SOS electronic de mai mulți ani. "Cel mai tânăr membru" este cu noi de 4 de ani, iar cel mai senior de 27 de ani. Sunt profesioniști pe care mă pot baza mereu. Cel mai mare avantaj al echipei noastre este comunicarea deschisă, critica constructivă și schimbul reciproc de cunoștințe.

Ești interesat de mai multe informații? Sau poate că ai o altă întrebare sau solicitare? Completează formularul următor, ne-ar face plăcere să te ajutăm. 

* Datele marcate cu asterisc (*) sunt obligatorii.

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Articole pe aceeaşi temă

Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal