LCD sau OLED – dumneavoastră pe care îl alegeți?

Alegerea unui display este o problemă esențială. Dacă luați în considerare cei 5 parametri importanți ai unui display atunci când faceți selecția și puneți în balanță principalele avantaje și dezavantaje ale ambelor tehnologii, atunci puteți alege cu ușurință display-ul cel mai adecvat pentru aplicația dumneavoastră.
Acesta este un articol arhivat și care a fost publicat în trecut 01.04.2020. Este posibil ca unele informații să nu mai fie de actualitate în raport cu evoluția tehnologică actuală. Vă rugăm să ne contactați în cazul în care sunteți interesat.

Tehnologia LCD este o tehnologie dovedită și în continuă îmbunătățire, în timp ce tehnologia OLED este relativ nouă pentru aplicațiile industriale. Dumneavoastră pe care o preferați?

Pentru a vă face alegerea puțin mai ușoară, vă oferim un rezumat al “punctelor pro și contra” ale ambelor tehnologii.

În ziua de astăzi, din ce în ce mai multe aplicații folosesc display-uri. Fie ca metodă de afișare a informațiilor dorite sau ca element interactiv (HMI-interfață om-mașină) cu panou tactil.

Atunci când alegem un display, trebuie să luăm în considerare în principal următoarele elemente:

1. Cerințele display-ului privind performanța procesorului gazdă și dezvoltarea aplicației

  • Display-urile clasice cu caractere, cu câteva dintre controlerele standard, sunt cele mai puțin solicitante, deoarece conținutul solicitat este afișat numai în baza codurilor trimise – nu ne pasă de conținutul pixelilor individuali. Asta înseamnă și că dezvoltarea aplicațiilor pentru display-ul cu caractere este mai puțin dificilă.
  • Ecranele grafice monocromatice sunt considerabil mai solicitante în raport cu procesorul gazdă, însă mulțumită controlerului integrat, controlul este relativ facil, iar controlerele moderne (împreună cu firmware-ul de la producător) fac posibilă simplificarea semnificativă a dezvoltării aplicației.
  • Display-uri grafice color (RGB) sunt, bineînțeles, cele mai solicitante în utilizare, însă au cea mai sofisticată capacitate de afișare a oricărui conținut.

2. Inteligența display-ului

Afirmațiile anterioare cu privire la cerințele față de controlerul gazdă (master), precum și la dezvoltarea/complexitatea aplicației se aplică numai display-urilor standard, fără inteligență suplimentară.

Cu toate acestea, există deja pe piață mai multe familii de module de afișare care încorporează un procesor grafic puternic și un firmware, care împreună cu software-ul de dezvoltare (care este disponibil gratuit aproape întotdeauna) poate simplifica masiv dezvoltarea aplicațiilor grafice. Performanța procesoarelor folosite este, în multe cazuri, suficientă pentru a controla componentele înconjurătoare, astfel încât întreaga aplicație să poată fi construită în baza modulului de afișare, fără a fi necesar un microcontroller suplimentar.

Exemple de astfel de display-uri inteligente:

3. Panouri tactile

În prezent, aproape pe fiecare display se poate instala un panou tactil – rezistiv sau capacitiv. Chiar și display-urile industriale OLED au început să fie disponibile cu panouri tactile.

Deși ușurința cu care se utilizează, precum și obiceiurile create pe smartphone-uri, ne tentează să alegem display-ul capacitiv, acesta nu este întotdeauna soluția optimă. Posibilitatea de a folosi un panou rezistiv chiar și cu mănuși normale reprezintă, totuși, un mare avantaj. Cu toate acestea, panoul tactil scade puțin contrastul și luminozitatea ecranului, așa că dacă luminozitatea display-ului reprezintă o prioritate, este mai bine să optați pentru un display fără panou tactil.

4. Condiții de lumină (Lumină ambientală)

Display-ul LCD poate fi cu sau fără lumină de fundal. Marea majoritate a display-urilor disponibile acum au lumină de fundal, ceea ce permite citirea display-ului chiar și în întuneric sau în medii întunecoase.

Cu toate acestea, în condiții de lumină ambientală puternică, și în mod special în lumină naturală directă, lumina de fundal este de obicei slabă, iar lizibilitatea display-urilor în soare este semnificativ afectată. Cu toate acestea, există și excepții, unde se poate menține o lizibilitate bună a display-urilor chiar și în lumină naturală directă, mulțumită tehnologiei utilizate și a luminii de fundal relativ puternică.

Display-urile OLED suferă și de problema contrastului semnificativ redus în lumină naturală directă, însă anumite tipuri oferă o lizibilitate acceptabilă chiar și în astfel de condiții.

5. Plaja temperaturilor de funcționare

Se poate spune că există mai multe tehnologii de afișare pe piață, însă marea majoritate a tipurilor de display-uri folosesc un analog al tehnologiilor LCD (STN, FSTN, TFT, IPS ..) sau OLED. Câteva tehnologii avansate – cum ar fi VFD-urile (display vacuum fluorescent) sunt încă disponibile, însă sunt benefice doar în anumite cazuri, cum ar fi funcționarea în condiții de îngheț, dar și cu consum redus de putere.

Așadar, știind că până și un panou IPS TFT modern este totuși un display cu cristale lichide în esență, acest lucru presupune un lucru fundamental – timpii săi de reacție și, de obicei, contrastul și unghiurile de vizualizare sunt semnificativ afectate de schimbările de temperatură. Cu toate acestea, chiar și la tehnologia LCD putem găsi tipuri capabile de a funcționa și în plaja de temperatură -30 ... + 85°C, însă trebuie luat în calcul faptul că la temperaturile limită, caracteristicile display-ului nu vor mai funcționa în mod optim.

Display-urile OLED, pe de altă parte, depășesc cu brio barierele de temperatură, funcționând fără probleme chiar și la -40°C, fără a compromite performanța.

Atunci când alegeți un display, este foarte important să luați în considerare temperaturile la care display-ul va funcționa și, în plus, să luați în considerare condițiile extraordinare de temperatură ce pot apărea în mediul de utilizare. Pentru a afla mai multe despre efectul temperaturii asupra duratei de viață a display-ului, consultați articolul nostru Verificați limitele display-ului dumneavoastră .

LCD sau OLED? Rezumat

Deși poate părea că tehnologia OLED este câștigătoare, să aruncăm un ochi la situația actuală din piață în cazul display-urilor OLED adecvate pentru aplicații industriale

  • Prețul display-ului OLED este de aproximativ 1.5-4x mai mare decât cel al alternativei LCD.

  • Tipurile disponibile pentru aplicații industriale sunt aproape în mod exclusiv PMOLED (matrice pasivă)
  • Alternativele OLED sunt disponibile în mod direct pentru multe display-uri clasice cu caractere (2x16, 4x20, etc.), cu caractere de aceeași dimensiune și identice sau dimensiuni mecanice și layout al pinilor foarte similare

  • În marea majoritate a cazurilor, sunt disponibile doar OLED-uri monocromatice. Versiunile RGB color sunt disponibile numai în dimensiuni mici - aprox. 1.4 "-1.7"

  • Dimensiuni mai mari ale OLED-urilor RGB (așa cum le știm de la smartphone-urile din ziua de azi) sunt disponibile numai în mod excepțional, iar de obicei au o disponibilitate de foarte scurtă durată, așa că nu sunt adecvate pentru dispozitivele produse timp de mulți ani

  • Cea mai bună lizibilitate și durată de viață (electrică) sunt prezente la OLED-ul galben, însă culoarea albă este, de asemenea, destul de bună. Acest lucru este reflectat și în oferta de piață, unde varianta verde, cea albastră și cea roșie sunt disponibile la o scară semnificativ mai mică

  • Consumul de putere al unui display OLED complet aprins (toți pixelii) poate fi comparabil cu sau chiar mai mare decât cel al unui LCD cu lumină din spate, însă în practică întregul display este rareori utilizat, așadar consumul alternativei OLED este, de obicei, mai mic.

  • Contrastul și unghiurile de vizualizare sunt, bineînțeles, excelente, după cum am descris în mai multe dintre articolele noastre

  • Lizibilitatea OLED-ului în soare se deteriorează în mod evident și, deși este relativ acceptabilă, LCD-urile specializate (deosebit de transflective) pot obține un contrast mai bun în lumină naturală directă

Sperăm că acest scurt rezumat vă va ajuta să alegeți cel mai bun display pentru aplicația dumneavoastră.

Piața de display-uri și ofertele producătorilor evoluează foarte repede, însă vă putem furniza orice display la cerere, fie în cantități de mostră, fie în cantități mari. Așadar, dacă nu ați găsit un display adecvat pentru aplicația dumneavoastră în selecția noastră, nu ezitați să ne contactați.

Pentru mai multe informații cu privire la display-uri, vă rugăm nu ezitați să ne contactați la info@soselectronic.ro

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Articole pe aceeaşi temă

Principalele produse


WEH002004BLPP5N00003 (WEH002004BLPP5N00100) WINSTAR  
WEH002004BLPP5N00003 (WEH002004BLPP5N00100)

OLED modul 20x4 char. galben 5V

OLED - modules alfanumerice

Comanda nr.: 311837
Producător: WINSTAR
pe stoc 22 buc.
(07.06.2024: 101 buc.)
1 buc.+
2 buc.+
14 buc.+
135,00 RON
129,00 RON
115,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

WEH001602ALPP5N00001 (WEH001602ALPP5N00100) WINSTAR  
WEH001602ALPP5N00001 (WEH001602ALPP5N00100)

OLED modul 16x2 char. galben 5V

OLED - modules alfanumerice

Comanda nr.: 161186
Producător: WINSTAR
pe stoc 0 buc.
(10.05.2024: 101 buc.)
(24.05.2024: 101 buc.)
1 buc.+
5 buc.+
25 buc.+
74,10 RON
68,20 RON
61,70 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

WEH001602AWPP5N00000 (WEH001602AWPP5N00100) WINSTAR  
WEH001602AWPP5N00000 (WEH001602AWPP5N00100)

OLED modul 16x2 char. alb 5V

OLED - modules alfanumerice

Comanda nr.: 161189
Producător: WINSTAR
pe stoc 1 buc.
(26.04.2024: 301 buc.)
1 buc.+
5 buc.+
25 buc.+
77,10 RON
70,50 RON
63,90 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

BL 12864G2 ERNHn BOLYMIN  
BL 12864G2 ERNHn

OLED modul grafic 128x64 puncte galben 3,3V

OLED - module grafice

Comanda nr.: 300047
Producător: BOLYMIN
pe stoc 153 buc.
1 buc.+
2 buc.+
12 buc.+
147,00 RON
140,00 RON
129,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

BL 160128A CRNHn20i (BL160128A-CRNNHN$000) BOLYMIN  
BL 160128A CRNHn20i (BL160128A-CRNNHN$000)

OLED modul grafic 160x128 puncte RGB 3,3V

OLED - module grafice

Comanda nr.: 104697
Producător: BOLYMIN
pe stoc 14 buc.
1 buc.+
2 buc.+
8 buc.+
193,00 RON
187,00 RON
175,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

EA OLEDL128-6GGA DISPLAY VISIONS  
EA OLEDL128-6GGA

OLED modul grafic 128x64 puncte galben 3V

OLED - module grafice

Comanda nr.: 259511
Producător: DISPLAY VISIONS
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
2 buc.+
8 buc.+
213,00 RON
207,00 RON
190,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

EA PLUGL128-6GTC DISPLAY VISIONS  
EA PLUGL128-6GTC

OLED modul grafic 2,9" 128x64 puncte galben CTP USB

OLED - module grafice

Comanda nr.: 309841
Producător: DISPLAY VISIONS
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
2 buc.+
751,00 RON
737,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

WEO012864JLPP3N00000 WINSTAR  
WEO012864JLPP3N00000

OLED modul grafic 128x64 puncte galben 3V

OLED - module grafice

Comanda nr.: 235760
Producător: WINSTAR
pe stoc 18 buc.
(26.04.2024: 202 buc.)
1 buc.+
2 buc.+
4 buc.+
18 buc.+
103,00 RON
98,30 RON
95,80 RON
87,20 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

gen4-uLCD-43DT 4D SYSTEMS  
gen4-uLCD-43DT

DIABLO16 4,3" 480x272 Modul inteligent de afișare RTP

Module TFT

Comanda nr.: 218174
Producător: 4D SYSTEMS
pe stoc 0 buc.
(10.05.2024: 40 buc.)
1 buc.+
4 buc.+
442,00 RON
411,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

gen4-uLCD-70D-CLB 4D SYSTEMS  
gen4-uLCD-70D-CLB

DIABLO16 7,0" 800x480 Modul inteligent de afișare cu rama

Module TFT

Comanda nr.: 224848
Producător: 4D SYSTEMS
1 buc.+
2 buc.+
682,00 RON
667,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

WF43VTIAEDNT0# WINSTAR  
WF43VTIAEDNT0#

TFT-LCD modul 4,3" 480x272 RTP

Module TFT

Comanda nr.: 313415
Producător: WINSTAR
pe stoc 0 buc.
(03.05.2024: 101 buc.)
(Verificăm data de livrare: 101 buc.)
1 buc.+
2 buc.+
16 buc.+
113,00 RON
107,00 RON
95,50 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara

WF39ATIASDNN0#  BAR TFT WINSTAR  
WF39ATIASDNN0# BAR TFT

TFT-LCD modul 3,9" 480x128 8Bit

Module TFT

Comanda nr.: 226888
Producător: WINSTAR
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Obţine cotaţie de preţ

WF52QTLBSDBN0# COB BAR TFT (WF52QTLBSDBN0#) WINSTAR  
WF52QTLBSDBN0# COB BAR TFT (WF52QTLBSDBN0#)

TFT-LCD modul 5,2" 480x128 Control Board

Module TFT

Comanda nr.: 229078
Producător: WINSTAR
pe stoc 2 buc.
1 buc.+
6 buc.+
301,00 RON
271,00 RON
  • ADAUGĂ LA COȘ
  • Obține oferta
  • Adaugǎ la secţiunea favorite
  • Adăugați la watchdog
  • Adăugați articole pentru a compara
Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal

Necesare Doar cele selectate Acceptă toate cookie-urile