SEAK: A putea economisi până la 40% la factura de iluminat, fără a reduce calitatea și intensitatea este o normalitate în ziua de azi

Compania internațională SEAK, cu sediul în Slovacia, are un mare succes în crearea sistemelor eficiente de gestionare a iluminatului pentru sectorul public sau privat în întreaga lume. Prin intermediul propriului sistem de dezvoltare și producție a soluțiilor pentru managementul iluminatului și încărcarea mașinilor electrice, ei demonstrează că până și o societate mică din Europa Centrală poate schimba tendințele mondiale. Noi am stat de vorbă cu Heliodor Macko, CEO-ul SEAK, despre companie în sine, dar și operațiunile și planurile sale. Interviul a fost efectuat de Adriana Benediková.
obr2793_pfa1454803921.jpg


Dl-le Macko. Vă mulțumesc foarte mult că v-ați făcut timp pentru acest interviu. Noi știm multe despre dumneavoastră, însă oare ați putea împărtăși câteva detalii despre activitatea dumneavoastră, pentru cititorii noștri?
 

Desigur. Deși acesta este un subiect dificil, voi încerca să-l explic într-un mod simplu. Folosind propriile noastre module electronice, care sunt montate direct în lampă și tabloul electric, putem gestiona de la distanță iluminatul clădirilor sau al spațiilor publice prin intermediul software-ului nostru. De exemplu, putem modifica în mod direct intensitatea sau culoarea luminii. Pe baza diagnosticării ulterioare a funcționării corecte, putem coordona apoi procesul de iluminare prin intermediul scenariilor automate, într-un mod care are un efect pozitiv nu numai asupra funcționării orașului, ci și asupra costurilor financiare. 

Motivul unui astfel de control este că, în loc să iluminăm constant la putere maximă de seara până dimineața, procesul de iluminare este unul mai logic. De exemplu, în zonele rezidențiale nu este necesar ca lumina să aibă aceeași intensitate la 3 am ca la 8 pm. Pe baza statisticilor, ajustăm curbele de luminozitate pentru a satisface nevoile reale ale oamenilor.

Obținem o economie medie de până la 40% pentru electricitate, în comparație cu o situație în care intensitatea iluminării nu este controlată. La prețurile de astăzi, o economie de 40% din factura pentru iluminat este semnificativă. În plus, controlăm iluminatul folosind sistemul nostru brevetat de comunicarea prin rețeaua de alimentare cu energie electrică. Acest lucru înseamnă că trece prin exact același cablu prin care lampa este alimentată cu 230 V. Este interesant faptul că societatea noastră oferă, de asemenea, comunicarea digitală în acest fel, adesea pe distanțe lungi.

obr2793_p6b16e3de31c2.jpg
Sună grozav. Ce referințe ați putea menționa?
 

Cele mai mari referințe ale noastre sunt în prezent Kiev, unde gestionăm aproximativ 50,000 de lumini, Barcelona - 6,000 de lumini, iar în Israel gestionăm aproximativ 30 de orașe. Suntem prezenți în aproximativ 15 țări din întreaga lume și lucrăm intens pentru a ne extinde și a putea exporta în alte țări.

Care este situația cererii pentru o astfel de soluție? Trebuie să vă creați această cerere sau există un interes mare față ea? 

Sincer... Colegii noștri din departamentul de vânzări trebuie să lucreze din greu pentru a răspândi informațiile și a-i educa pe alții. De multe ori orașele pur și simplu înlocuiesc lămpile cu descărcare cu LED-uri. Dar, dacă s-ar gândi mai profund, ar vedea că investiția inițială pentru acest proiect ar putea fi cu 10% până la 15% mai mare, dar rentabilitatea investiției lor va fi în cele din urmă mai bună. Consumul lor va fi redus semnificativ. Acest lucru se datorează faptului că simpla înlocuire a unei lămpi vechi cu descărcare cu un LED va economisi aproximativ 40% la consumul energetic, dar gestionarea corectă va economisi încă 40%.  

Pe lângă iluminatul stradal al orașelor, ați menționat, de asemenea, și iluminatul halelor și mall-urilor. Companiile gândesc la fel ca administratorii orașelor? 

Bineînțeles, și companiile vor să economisească. Cel mai mare client industrial al nostru este rețeaua de vânzări Tesco. Gestionăm iluminatul în aproape toate locațiile mai mari ale acestei companii din Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. Un alt client important din sectorul privat este, de asemenea, uzina slovacă de producție a Volkswagen. Acest lucru are sens pentru ei, deoarece este rentabil din punct de vedere economic ori de câte ori există suficiente lumini.  

Halele moderne au de obicei luminatoare instalate. În timpul zilei, când soarele strălucește, reducem ușor intensitatea luminoasă. Ne asigurăm că lumina nu este deranjantă și că există întotdeauna aceeași cantitate de lumină pe care am definit-o. Nici mai multă, nici mai puțină.

Dacă vorbim despre iluminatul obișnuit de birou, desigur, și în acest caz se poate implementa, dar dată fiind puterea scăzută a sistemelor moderne de iluminat pentru birouri, designul și flexibilitatea sistemului de iluminat sunt mai importante decât economia. 

Utilizatorul are posibilitatea de a gestiona operațional acest sistem? Sau este configurat la început și apoi nu se mai poate modifica?

Ba da, desigur, poate fi controlat. La început, însă, ne punem de acord cu privire la modul în care ar trebui să funcționeze modulul automat, și, dacă este necesar, managerul poate mai apoi să-l controleze manual de pe telefonul său mobil. El poate ajusta, teoretic, fiecare lampă în mod individual, dacă vrea (râde).

Care este clientul vostru tipic?  

În cazul orașelor, este un integrator de sisteme. Suntem un producător de tehnologie, așa că rareori participăm în mod direct la achizițiile publice. Furnizăm tehnologie pentru companii care oferă o soluție cuprinzătoare pentru oraș, incluzând instalarea, lămpile și altele asemenea. Noi nu producem lămpile în sine; noi producem doar module pentru controlul iluminatului. 

În Spania, de exemplu, avem un partener care cumpără module de la noi, îi instruim angajații cum să le configureze pe toate și ei se ocupă de tot după aceea. De asemenea, ei asigură serviciile și întreținerea pentru orașele lor.

Acesta este modelul nostru tipic de vânzări. În cazul clienților industriali, unde controlăm iluminatul în unele clădiri industriale, avem adesea un contract de servicii și putem livra direct soluții la cheie.

obr2793_p325df940b627.jpg
Când îmi răspundeți la întrebări vorbiți la plural. Dar cine este SEAK? 

SEAK are un departament de cercetare și dezvoltare format din ingineri electrici și programatori care dezvoltă și îmbunătățesc componentele noastre hardware și software. Toate acestea sub conducerea Ing. Goldmann.

În plus, există un departament de producție condus de dl. Kundra și dl. Štofan, care se asigură că modulele sunt produse în volumele corespunzătoare, și se ocupă de datele de livrare și controlul calității. Și, în fine, flota noastră de vânzări și implementare se află sub conducerea dl. Pindroch și a dl. Oravec, care se ocupă de vânzarea produselor noastre și asistența clienților direcți. Suntem 36 de persoane în total. 

Din punctul dumneavoastră de vedere, care este viitorul companiei? În ce direcție priviți? 

În primul rând, vom continua să ne îmbunătățim sistemul. Ne-am dori să ne extindem geografic portofoliul în mai multe țări. Acest lucru este important, deoarece asigură stabilitate. Piața este încă relativ mare, dar, în același timp, ciclul de vânzări este destul de lung și este, de asemenea, influențat de diverse cicluri electorale și scheme de subvenții. Faptul că avem mulți parteneri străini este un lucru foarte bun. Din fericire, diferitele valuri de pandemii și schimbări politice, alegeri parlamentare și evenimente similare nu se întâmplă în țări diferite în același timp. Acest lucru ne conferă stabilitate. 

În toți acești ani de când sunteți pe piață, ați întâlnit vreo curiozitate pe care încă v-o amintiți? 

Pentru noi, cea mai mare provocare în ceea ce privește implementarea tehnologiei a fost proiectul pilot din India, datorită calității foarte slabe a rețelei electrice. În regiunea noastră, priza are, plus minus câteva procente, 230 V ca standard. În India, fluctuațiile între 150 V și 300 V pe parcursul unei zile sunt foarte comune. Dar adevărul este că acest lucru ne ajută și pe noi să evoluăm. În special datorită situației din India, ne-am îmbunătățit produsele, astfel încât acum pot supraviețui unor astfel de fluctuații pe termen scurt în rețea. Le-am setat să detecteze o astfel de condiție, să se deconecteze temporar, și astfel le-am prelungit durata de viață. 

O altă problemă interesantă a apărut în timp ce ne ocupam de un proiect pilot în Vietnam. Acolo există permanent o umiditate de 70 - 80 - 90%, la o temperatură foarte ridicată. Astfel de condiții sunt perfecte pentru a verifica atât calitatea electronicii cât și întreaga conexiune. Când începe să plouă în Vietnam, plouă timp de o lună și, în plus, vegetația este luxuriantă. Odată am avut o situație în care o plantă a crescut peste întreaga lampă, care apoi a început să se supraîncălzească. 

Ați avut vreodată un eșec care să vă împingă înainte?

La începutul activităților noastre, SEAK producea și corpuri de iluminat. Când clientul nostru avea nevoie de o soluție cu parametri care nu existau pe piață, inginerii noștri proiectau sistemul de iluminat și îl produceam pentru client. Am produs multe produse personalizate, iar acest lucru era extrem de ineficient. 

De-a lungul timpului am reușit să ne simplificăm portofoliul de produse, iar acum încercăm să ne concentrăm doar pe ceea ce ne face unici. Mai exact controlul iluminării. Nu ne mai dorim să producem totul. Preferăm să cumpărăm componente de la un furnizor de calitate sau de la companii partenere, decât să încercăm să producem absolut orice lucru mic. 

obr2793_pdf6e26dd9c6f.jpg


Permiteți-mi să dezvălui că aceasta nu este singura direcție a afacerii dumneavoastră. Povestiți-ne câte ceva despre încărcarea mașinilor electrice.

Recunosc că sunt un mare fan al mașinilor electrice. Am condus deja peste 300,000 de kilometri "pe electricitate". Prin urmare, știu că cea mai mare problemă cu dezvoltarea masivă a electromobilității este infrastructura de încărcare. De exemplu, dacă locuiți într-un bloc de apartamente și parcați pe stradă, nu veți cumpăra o mașină electrică, deoarece trebuie să vă încărcați mașina în locul în care parcați de obicei. Și în cazul în care s-ar pune problema construirii stațiilor de încărcare pe stradă, trotuarele ar trebui sparte, instalate cabluri noi și așa mai departe. Aici intervenim noi. Dat fiind faptul că gestionăm deja iluminatul și știm cât de multă electricitate este necesară în orice moment pentru a ilumina o anumită stradă și care lampă strălucește la ce intensitate și cu ce consum, putem oferi restul capacității cablului electric pentru încărcarea mașinilor electrice. 

Cablurile electrice pentru iluminatul public au fost proiectate și construite pentru lămpi vechi, ineficiente, așadar cablurile instalate sub trotuare sunt relativ puternice și au o capacitate mare de transmisie. Dacă luminile sunt înlocuite cu LED-uri inteligente, avem brusc suficientă capacitate liberă în infrastructură, care este deja îngropată sub pământ și o putem folosi. Ca să nu mai vorbim de faptul că lămpile nu se aprind în timpul zilei și atunci putem folosi întreaga capacitate. 

Ne-am extins sistemul doar cu o funcție care împarte capacitatea de transmisie a energiei electrice între lumini și mașinile individuale. Și astfel, fără a săpa străzile, în cazul în care există lămpi instalate în mod corespunzător lângă parcări, le putem adăuga stații de încărcare, folosindu-ne, astfel, de infrastructura existentă. Putem oferi orașelor un produs care va permite oamenilor care trăiesc în blocuri de apartamente să-și încarce noile mașini electrice.  


obr2793_p356530d7e6e6.jpg

obr2793_pe0f575ce8b5e.jpg


Cum percepeți electromobilitatea la nivel global și în viitor? Va crește cererea de mașini electrice sau viitorul este în hidrogen?

Am o opinie foarte clară în această privință. Pentru transportul de pasageri, viitorul aparține mașinilor electrice cu baterii, nu hidrogenului. Motivul este destul de simplu: hidrogenul nu este atât de eficient și, cel mai important, este mult mai scump. Comisia Europeană înțelege deja acest lucru, și o dovedește amânând tot mai mult acordarea sprijinului pentru mașinile pe bază de hidrogen. 

Hidrogenul va putea deveni interesant pentru transportul de marfă, pentru trenuri, nave și autobuze, dar nu și pentru mașini. Dacă vă achiziționați o Toyota Mirai pe bază de hidrogen, veți plăti pentru ea mai mult decât pentru o Tesla, performanța sa este comparabilă cu cea a unei Octavia diesel, va arăta ca o Octavia și funcționarea acelei mașini va fi mai scumpă decât a unei Octavia. Mai bine v-ați cumpăra o Tesla sau un VW iD4 sau KIA EV6.  

În ceea ce privește extinderea rețelei de încărcare, aceasta trebuie efectuată inteligent. Întrebarea "ce se va întâmpla dacă toată lumea va cumpăra mașini electrice mâine?" este pur ipotetică, deoarece acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță. Este ca și cum ai întreba "ce s-ar întâmpla dacă toată lumea și-ar porni uscătoarele de păr în aceeași secundă?". Probabil că am avea o "pană de curent” și într-o astfel de situație. Este foarte important pentru mașinile electrice și pentru construirea infrastructurii de încărcare ca aceasta să fie gestionată și să putem aloca capacitatea disponibilă. Acestea sunt toate caracteristicile inteligente ale produselor noastre, care ne fac unici.  

obr2793_p1ff84f1e3c68.jpg
Care sunt domeniile de dezvoltare în care merită să investim? Pe ce produse ar trebui să ne concentrăm?
 

Când vorbim despre electromobilitate, este cu siguranță logic să investim energie în dezvoltarea unor baterii mai eficiente și a altor caracteristici inteligente de încărcare. Zona rețelei inteligente este importantă în principal datorită numărului tot mai mare de mașini electrice și, în același timp, a numărului tot mai mare de surse de energie verde, care nu au stabilitate în performanță. Prin urmare, este foarte important să avem o rețea gestionată inteligent. În opinia mea aceasta este o mare provocare. 

De asemenea, consider că dezvoltarea tehnologiei Internet of Things este un domeniu foarte interesant. Avem deja tot felul de senzori diferiți care comunică în moduri diferite. Și este important să găsim o modalitate de a extrage informații din cantitatea de date pe care toți acești senzori o generează, care este cu adevărat utilă. A genera date și a le stoca pur și simplu undeva nu este o abordare inteligentă. O abordare inteligentă este de a obține informații utile. Aceasta este diferența dintre date și informații. 

Cum ne priviți pe noi, SOS electronic, ca partener? 

Lucrăm împreună de mulți ani. Departamentul de achiziții mi-a spus că practic colaborăm din timpuri imemoriale. Deci, cu siguranță de mai bine de 10 de ani (râde). Dat fiind că lucrăm împreună de atât de mult timp, desigur, înseamnă că pentru noi funcționează, produsele sunt de încredere și putem conta pe ele. Și acesta este un aspect extrem de important pentru noi, mai ales în aceste vremuri incerte.

Ne puteți spune ceva despre proiectul pilot din orașul Sabinov din Slovacia? 

Când am început, nu exista nici măcar o singură mașină electrică înregistrată în acest oraș. Întrebarea a fost: "Pentru cine îl vom construi?". În realitate, însă, oferta creează cerere. Când am construit proiectul, în prima lună am avut un maxim de 10 încărcări la stațiile de încărcare pe care le-am instalat în sistemul de iluminat public.

În decembrie maximul era deja de 120. Asta înseamnă că oamenii s-au obișnuit cu sistemul și au început să îl folosească. De asemenea, îndrăznesc să spun că unii oameni au cumpărat o mașină electrică tocmai pentru că au un loc unde să o încarce.

Până în prezent, orașul oferă electricitate gratuită pentru încărcare, dar chiar dacă s-ar percepe taxe (ceea ce se va întâmpla în curând), tot ar fi o variantă mai ieftină decât benzina.



Urmăriți înregistrarea interviului cu domnul Heliodor Macko de la compania SEAK din cadrul conferinței Debatech 2022. Subiect: Surse de energie regenerabilă pentru încărcarea vehiculelor electrice și e-mobilitate: oportunități și perspective.


Sunteți interesat de mai multe informații? Sau poate că aveți o altă întrebare sau solicitare? Completați formularul următor, ne-ar face plăcere să vă ajutăm.

* Datele marcate cu asterisc (*) sunt obligatorii.

Do not miss these articles

Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.

Articole pe aceeaşi temă

Vă exprimați acordul privind stocarea cookie-urilor?
Bun venit pe website-ul SOS electronic. Înainte de a pătrunde în lumea noastră online, am dori să vă cerem permisiunea de a ne stoca cookie-urile în browser-ul dumneavoastră. Consimțământul dumneavoastră ne v-a permite să asigurăm funcționarea fără eroare a website-ului, să măsurăm performanța acestuia și să monitorizăm informații statistice suplimentare. Mai mult decât atât, ne va permite să vă oferim produsele și serviciile noastre, într-o manieră cu adevărat personalizată. De asemenea, furnizăm cookie-uri către terțe părți. Dar stați fără grijă, sunteți în siguranță cu noi.
Funcționarea corectă a site-ului web
Controlul tehnic mai stabil
O ofertă mai bună de marketing

Mai multe informații privind cookie-urile
Mai multe informații privind procesarea datelor cu caracter personal

Necesare Doar cele selectate Acceptă toate cookie-urile