În acest scurt interviu vom prezenta un exemplu specific din practică, ilustrând motivul pentru care alegerea corectă a unui ciocan de lipit eficientizează desfășurarea proiectelor. Martin Brestovič, specialist în produse la SOS electronic, răspunde întrebărilor.


Când i se recomandă clientului să se concentreze mai în detaliu pe alegerea echipamentului de lipit?

Întotdeauna. Alegerea unei tehnologii de calitate trebuie gândită foarte bine. În special atunci când operatorul are obligația de a atinge un nivel minim de eroare când lipește componente individuale în produse. De exemplu, atunci când lucrează cu regiuni de lipire mici, terminale dense, plăci multi-layer sau racorduri GND.


Studiu de caz: Alegerea unui ciocan de lipit de calitate ajută companiile să economisească timp și bani


Poți elabora?

Sigur. Un exemplu bun este cererea unui client de acum câteva săptămâni. Era vorba despre un soclu ZIF pentru procesoare mari, cu sute de ieșiri relativ dense. Este dificil să eviți scurtcircuite atunci când lipești o astfel de densitate de pini, chiar și pentru un operator extrem de experimentat.

Deși lipirea terminalelor merge, de obicei, bine, un anumit procent dintre acestea emit prea multă căldură. Este în principal vorba despre pinii de împământare, care sunt conectați la suprafețe mari din cupru pe un PCB multilayer. În alte circumstanțe, încălzirea suprafeței inferioare ar putea fi utilă, însă atunci când lipim un soclu ZIF mare, din plastic, aceasta este chiar problematică.


Probabil soluția este puțin mai complicată.

Trebuie să înțelegem că, pentru a lucra cu pini gnd, clientul ar avea nevoie de un dispozitiv de lipire cu un vârf cât mai mare posibil, și un mâner cu o tehnologie care permite un nivel cât mai bun de transfer de căldură posibil. Cu toate acestea, în acest caz densitatea pinilor nu permite utilizarea celui mai mare vârf. Deși pare a fi o dilemă, soluția este foarte simplă.


Există o soluție adecvată în portofoliul de produse?

Cu siguranță. În acest caz, noi am sugerat clientului să încerce așa-numitele vârfuri active de la Weller. Este o tehnologie în care vârful de lipire este ferm conectat la un mic element de încălzire și un senzor de temperatură, direct din fabrică. În plus, acesta este caracterizat de un transfer de căldură aproape perfect de la elementul de încălzire la vârf, precum și de o măsurare foarte precisă a temperaturii, și o reacție rapidă la modificările acesteia.
Mulțumită acestei tehnologii, un vârf activ de 40-50W, de exemplu, poate concura cu ciocane de lipit clasice cu o putere de peste 80W.

Studiu de caz: Alegerea unui ciocan de lipit de calitate ajută companiile să economisească timp și bani

A fost, probabil, ceva nou pentru client. Cum a reacționat la această propunere?

Cu circumspecție, dar a avut încredere în noi. Pentru a-i arăta care sunt posibilitățile, mai întâi i-am împrumutat o stație din seria Weller WX 1012, cu un mâner WXMP. În baza recomandărilor noastre, clientul a ales apoi cel mai mare vârf posibil, care putea fi utilizat pentru respectivele racorduri, și a început să lipească.

Datorită acestei tehnologii, a fost capabil să lipească în mod corespunzător până și acei pini de împământare care fuseseră anterior problematici. Pe lângă acest avantaj pentru operator, bineînțeles, calitatea produselor a crescut imediat, costurile financiare asociate cu rata de eroare au scăzut, iar performanța totală a producției a crescut, de asemenea.


S-ar părea că vârfurile joacă un rol important în procesul de lipire.

Absolut. Acum câteva luni am anunțat prin intermediul articolelor noastre regulate de pe website că Weller și-a extins în mod semnificativ seria de vârfuri active. La seria deja bogată de vârfuri cu dimensiunea “Micro”, producătorul a adăugat niște vârfuri și mai mici, “Pico”, și vârfuri de înaltă performanță (de până la 150W), denumite “Ultra”.

Acestea sunt adecvate și pentru lipirea racordurilor cu cerințe mari de căldură. Deoarece pe lângă răspunsul foarte rapid și performanța înaltă la dimensiuni mici, vârfurile active asigură și o calitate top a lipiturii și un nivel mai mic de șoc termic asupra componentelor, nu este necesar să reglezi o temperatură excesiv de mare, pentru a "compensa" pentru transferul insuficient de căldură către racord.

De asemenea, menținem cele mai populare vârfuri Weller în stoc la prețuri competitive, deoarece suntem distribuitor autorizat. Așadar, avem o relație directă cu producătorul, și beneficiem de suportul acestuia. De asemenea, putem furniza și alte produse la cerere, cu livrări extrem de flexibile, iar oferta este de înaltă calitate, cu un nivel ridicat de fiabilitate, reclamațiile fiind neglijabile sau chiar inexistente.


Studiu de caz: Alegerea unui ciocan de lipit de calitate ajută companiile să economisească timp și bani


Primiți deseori cereri similare din partea clienților?

Da, aproape zilnic. Primim multe întrebări și cereri specifice, pe care le rezolvăm individul cu clientul, însă considerăm că multe dintre soluții ar putea fi interesante și pentru alți clienți.

Pe lângă lipire, de multe ori ajutăm și cu alegerea unui display adecvat, sau a unei carcase pentru dispozitiv, cu alegerea unui dispozitiv integrat adecvat pentru respectiva aplicație, sau explicăm clienților cum să nu iasă în mod inutil din plaja lor de interes, când vine vorba despre diferitele tipuri de cititoare RFID. Însă, aș vrea să discutăm aceste subiecte mai în detaliu data viitoare.

Dacă sunteți interesat de subiectul lipire sau căutați o soluție pentru situații similare, ne-ar face plăcere să vă oferim un sfat. Nu ezitați să ne contactați la info@soselectronic.ro.